Den Haag heeft al lange tijd een groot tekort aan handhavers. Vorige week werd bekend wat daar de voornaamste reden van is.

De verantwoordelijk wethouder Anne Mulder (VVD) schreef in een brief aan de gemeenteraad dat veel handhavers zich niet veilig voelen tijdens hun werk. Maar de voornaamste reden is dat ze in andere gemeenten een stuk meer kunnen verdienen als zogenaamde “boa” (buitengewoon opsporingsambtenaar).

Hart voor Den Haag maakt zich hier grote zorgen over en wil van het stadsbestuur weten of het de stad nog wel onder controle heeft.

Raadslid Carlos Martinez van Andel vraagt aan het stadsbestuur wat het gaat doen aan het tekort aan handhavers en stelt samen met fractievoorzitter Richard de Mos 20 schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Martinez van Andel: “De laatste maanden krijgen we in commissiedebatten, als het gaat over onderwerpen die betrekking hebben op handhaven, bijna standaard van de wethouder te horen dat er een tekort aan handhavers is. Taken blijven liggen en de beschikbare handhavers worden nu ingezet waar dat hardst nodig is, krijgen we dan te horen”.

Niet handhaven op malle strapatsen 

Volgens hart voor Den Haag is nu niet duidelijk waar de prioriteiten liggen van de handhavingsorganisatie. In gesprekken met bewoners hoort de partij soms de meest bizarre verhalen over zaken waar handhaving zich mee bezig houdt.

Martinez van Andel: “Als je gevallen hoort van een foutgeparkeerde auto op priveterrein, een reclamebord dat niet in het straatbeeld zou passen en een reclameobject dat al tientallen jaren aan een gevel hangt dat van de één op de andere dag op straffe van honderden euro’s boetes per dag op stel en sprong verwijderd moet worden, dan vraag je je toch echt af waar we hier nou eigenlijk mee bezig zijn”.

Ook Richard de Mos, die als wethouder verantwoordelijk was voor de handhavingsorganisatie, stelt dat er gehandhaafd moet worden op zaken die écht belangrijk zijn. De Mos “Denk aan de grote ergernis van deelscooters die lukraak op stoepen worden achtergelaten, of de scheepswrakken in de Haagse grachten. En wat te denken van de steeds verder groeiende problematiek van afval, waarbij onze stad smeriger wordt en ratten zo groot als katten de polonaise lopen. Ook handhaving op overbewoning is broodnodig om de leefbaarheid te verbeteren.” 

Hoger salaris 

Hart voor Den Haag wil onder andere weten of het stadsbestuur bereid is de salarissen van de handhavers te verhogen. In de afgelopen 2 jaar vertrokken maar liefst 75 handhavers (!) naar gemeenten waar zij aanzienlijk meer konden verdienen.

Lees hier onze schriftelijke vragen