Motie Janice Roopram voor aanspreekpunt voor Haagse slachtoffers van Belastingdienst unaniem aangenomen

Bij duizenden ouders in Nederland werd ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopgezet door de Belastingdienst, omdat zij onterecht als fraudeur werden gezien. Zij moesten vaak tienduizenden euro’s terugbetalen en raakten in de financiële problemen. Ook in Den Haag zijn er zwaar gedupeerden door de toeslagaffaire, zoals de Haagse Janet Ramesar. Zij pleitte via verschillende mediakanalen voor een gemeentelijke casemanager: iemand die naar alle betrokken instanties fungeert als aanspreekpunt. Raadslid Janice Roopram steunt het pleidooi van harte en diende een motie in die met algemene stemmen werd aangenomen

Roopram was eerder ontevreden met de beantwoording op raadsvragen. Toen gaf het stadsbestuur aan dat de Haagse slachtoffers terecht kunnen bij de bestaande dienstverlening van de afdeling financiële hulpverlening van de gemeente. “Deze mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze zitten er helemaal doorheen. Doordat ze vermoeid zijn en te kampen hebben met fysieke/psychische klachten zijn ze niet scherp genoeg om te handelen, deze mensen hebben hulp nodig, hulp op maat, maatwerk. De verhalen van de gedupeerden zijn zeer schrijnend, bijvoorbeeld voor mensen met kinderen, die ook hierdoor geraakt worden. De gemeente kan een positieve rol innemen in het herstel van het vertrouwen in de overheid door de getroffen ouderen en kinderen. Uiteindelijk komt alles toch weer terecht bij de gemeente.”

Roopram heeft de schriftelijke vragen geagendeerd in de commissie van donderdag 9 juli om hier een debat over te voeren. Ook andere fracties stelden kritische vragen en waren best aangedaan door het verhaal van Janet Ramesar die haar verhaal had gedaan tegenover de commissie en de wethouder. Inmiddels had de PvDD en de SP zich ook aangesloten bij Roopram.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 14 juli heeft Janet Ramesar nogmaals haar verhaal gedaan, maar ook Chermaine Leysner. “Zeer dapper en respect voor deze twee dames dat zij hun verhaal hebben gedaan. Let wel op, het gaat om zeer schrijnende verhalen. Triest want vele slachtoffers kunnen niet of durven niet voor zichzelf op te komen,” zegt Janice Roopram. De getroffen ouders, Janet Ramesar, Hendrik-Jan Derksen en Bianca Pander zijn de voortrekkers geweest van de burgermotie ‘Een frisse en eerlijke start’. Deze motie is al aangenomen in de gemeenten Arnhem en Eindhoven. “Het was even spannend, maar de motie is ook aangenomen in Den Haag, de stad van Vrede en Recht. De gemeente heeft een zorgplicht op sociaal gebied en moet actief de regie nemen en dat gaat dus gebeuren! Ik ben ontzettend blij, fijn dat de wethouder uiteindelijk toch heeft ingezien dat een op maat gerichte gemeentelijke aanspreekpunt noodzakelijk is voor de slachtoffer. Ook de samenwerkende organisaties moeten samen optrekken en beter afstemmen met elkaar. Maar natuurlijk ben ik vooral blij voor de Haagse slachtoffers!” aldus Janice Roopram. Ook Janet Ramesar is opgelucht: “Ontzettend blij dat de gemeenteraad mijn motie heeft aangenomen en hiermee rust creëert in de chaos, die de Belastingdienst heeft gebracht in onze levens. Er valt nu een grote last van onze schouders, we zij moegestreden. Nu kunnen we weer eindelijk mens worden. Ontzettend veel dank aan Janice Roopram die in januari al vragen stelde naar aanleiding van mijn interview in De Posthoorn.”

“Mooi dat de wethouder ook extra aandacht wil besteden aan de situatie van de kinderen van de slachtoffers. Ook zij verdienen absoluut een frisse start” zegt Lesley Arp van de SP. “De verhalen van de gedupeerden gaan van huisuitzetting tot het uithuisplaatsen van hun kinderen. Eindelijk wordt nu begonnen aan het herstellen van het vertrouwen in de overheid en krijgen ze de hulp die nodig is” zegt Robin Smit (Partij voor de Dieren).