Raadslid Coen Bom: “Ondanks aangenomen moties en landelijke richtlijnen blijven nieuwe padelbanen maar vergund worden!”

Veel onrust

De relatief nieuwe padelsport heeft in de afgelopen jaren en maanden voor veel onrust gezorgd in deze stad. Sinds enkele weken is er een nieuwe casus bijgekomen: de voorgenomen aanleg van 6 padelbanen in de Bosjes van Pex. De bewoners zijn al uitgenodigd voor een presentatie en de ondernemers verwachten de benodigde vergunningen in maart te hebben en nog vóór de zomer de banen speelklaar te hebben. De bewoners van de Daal en Bergselaan zijn verbijsterd. De geplande banen liggen (volgens het kadaster) op 86 meter afstand.

Omgeving

Raadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag heeft de situatie ter plekke bekeken en afgesproken met de actiegroep ‘Tegen Berg en Dalpadel’ (te bereiken via actietegenbergendalpadel@gmail.com). “Het is hier in dit sportpark al een drukte van jewelste. Op wedstrijddagen staan auto’s in deze straat soms dubbel geparkeerd, het geluid van voetbalwedstrijden is in het weekend in de hele Bloemenbuurt te horen en op sommige plekken zelfs woordelijk te verstaan… wij kunnen en willen niet nóg meer bezoekers, nog meer auto’s (de padelondernemers verwachten 300 mensen per dag te trekken, die volgens hen állemaal op de fiets gaan komen) en vooral niet nóg meer herrie. En dan hebben we het nog niet over de lichtmasten en het effect op de natuur, de vogels en de paarden van de nabijgelegen maneges” aldus een woordvoerder namens de actiegroep.

Regelgeving

Raadslid Bom snapt de zorgen van de bewoners van de Daal en Bergselaan maar al te goed: “Helaas staat deze casus niet op zichzelf, we hebben situaties op de Van Hogenhoucklaan, waar de geplande banen zelfs op 36(!) meter van de huizen gepland staan, de situatie op de Laan van Poot, waar bewoners van een huis letterlijk omsingeld worden door padelbanen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Helaas. Wat ik niet snap van dit college is dat er geen consistent nieuw beleid wordt gevoerd. Er zijn nieuwe inzichten (padel IS geen tennis), er zijn landelijke richtlijnen opgesteld in samenspraak met de gemeenten en de Nederlandse Stichting Geluidshinder, waarin wordt gesproken van een wenselijke afstand tot de eerste bewoning van 160-210 meter, afhankelijk van het aantal aan te leggen padelbanen, er liggen kant en klare aangenomen moties die smeken om dit soort regelgeving, maar het lijkt allemaal niks te helpen. Je wordt er moedeloos van soms.”

Lees hier onze schriftelijke vragen