Janice Roopram: “Mensen worden doelbewust in de bijstand gehouden!” 

In de Programmabegroting 2021- 2024 staat vermeld dat het Werkoffensief +500 ertoe moet leiden dat er aan het einde van deze collegeperiode geen vangnet-aanvraag meer nodig is vanwege het tekort op de bijstandsuitkeringen. Hart voor Den Haag stelt haar vraagtekens bij de haalbaarheid, communicatie en uitvoering van deze doelstelling. Raadslid Janice Roopram geeft aan dat dat het Werkoffensief +500 een mooi plan is en succesvol mits er een professionele werkwijze wordt gehanteerd. Middels een mailbericht van een werkgever gericht aan het Stadsbestuur en de Raad werden de negatieve ervaringen uitgebreid omschreven. Hart voor Den Haag heeft wel vaker berichtgevingen ontvangen van werkgevers die hun beklag deden over de communicatie en werkwijze. 


“De menselijke maat, maatwerk mis ik dus in de signalen die wij ontvangen van werkgevers die werkakkoorden hebben afgesloten met de gemeente. De samenwerking met de gemeente wordt veelal als negatief ervaren,” zegt Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid Janice Roopram: “Hoe wil je dit als gemeente bereiken als mensen kennelijk ‘doelbewust’ in de uitkering worden gehouden?” 


Geen duurzaam karakter

“Het is onbegrijpelijk dat een kandidaat bij een werkgever een contract aangeboden krijgt, dus geen uitkering meer zou ontvangen, maar dat de gemeente deze kandidaat expliciet verbiedt om een arbeidscontract aan te nemen om de kandidaat vervolgens te plaatsen op de Werksetting in de Horeca bij de gemeente zelf. Dit is een leerwerktraject met behoud van uitkering, dit project heeft geen duurzaam karakter en dan worden mensen dus bewust in de bijstand gehouden” zegt Janice Roopram.


“Tevens hebben wij ook aangegeven bij de gemeente dat mevrouw gewoon samenwoont met haar man maar om haar toeslagen te krijgen staan ze alle twee apart ingeschreven en niet samenwonend opgegeven. Dit heeft mevrouw ons gewoon verteld. De Gemeente heeft hier niets mee gedaan,” geeft de werkgever aan in het mailbericht. “ Juist dit zijn gevallen die  De Gemeente nog meer geld kosten. Want mevrouw krijg een uitkering en ook meneer krijgt apart een uitkering. Ook hebben beide apart een woning aangeboden gekregen. Iets wat de huidige woningtekort ook niet ten goede komt en daarnaast krijgen beide personen ook nog de volledige toeslagen waar ze geen recht op hebben en krijgen ze apart Bijzondere bijstand om de woning in te richten, dit terwijl ze samenwonen. Tevens geeft meneer ook nog aan alleen zwart te willen werken. De kosten voor De Gemeente rijzen hiermee de pan uit.

Roopram vind het een zeer kwalijke zaak dat de meldingen niet door de gemeente worden opgepakt. Zoals de kandidaten die aangeven bij werkgevers zwart te willen werken. Er wordt dan aangegeven door de gemeente dat de kandidaten weten dat het niet mag, maar vervolgens gebeurt niets en gaan de kandidaten verder op zoek om zwart werk te verrichten. 


Geen kandidaten

Hoe het kan dat een werkgever vanaf 12 december 2019 een werkakkoord met de gemeente heeft en tot op heden nog geen kandidaten heeft aangeleverd gekregen van De Gemeente, is voor Roopram dan ook een raadsel. Vooral als het om een bedrijf gaat waar bijna geen functie eisen worden gesteld. De kandidaten hebben geen ervaring nodig en beheersing van de Nederlandse taal is ook geen vereiste. Volgens Roopram zitten er juist veel kandidaten in de uitkering die niet aan het werk gezet kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet tot slecht beheersen, denk aan de vele Statushouders. Waarom worden deze dan niet bij de werkgever aangeboden?


Tijdens de behandeling van de Programmabegroting op donderdag 29 oktober zal Janice Roopram de wethouder bevragen.