Raadslid Ralf Sluijs: “Bizar dat deze twee wethouders de Schilderswijkers schaamteloos voor hun politieke karretje spannen!”

In de radio-uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1, gaf wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) toe dat de gemeente de demonstratietocht door de Haagse Schilderswijk zelf geïnitieerd heeft. Hart voor Den Haag/Groep de Mos noemt de handelswijze ‘onbegrijpelijk’ en eist opheldering van het stadsbestuur.

“Dit is echt bizar. Een college wat zelf demonstratietochten gaat regelen om de beeldvorming te sturen, inclusief waarschijnlijk door hen betaalde spandoeken, is natuurlijk de wereld op z’n kop”, zegt raadslid Ralf Sluijs. De partij benadrukt de goede intenties van de demonstratie te ondersteunen maar dat de aanzet daarvoor uit de wijken zelf moet komen en niet vanuit het stadhuis. “Ik denk dat de vrouwen die tegen intimidatie op de Scheveningse boulevard protesteerden die steun van de gemeente ook wel gewild hadden. En bij de demonstratie in de Schilderswijk tegen de wegafsluitingen, moesten de mensen ook hun eigen spandoeken regelen en betalen. Waar was de gemeente toen om te helpen?”, vraagt Sluijs zich af. De grootste partij in de raad noemt het demonstratierecht een zeer groot goed maar ziet, naast een faciliterende rol en het handhaven van de openbare orde en veiligheid, geen enkele organiserende rol voor de gemeente. “Een demonstratie is een belangrijk recht van de inwoners om de overheid op gezette tijden wakker te schudden. Als diezelfde overheid zelf een demonstratie gaat organiseren om de beeldvorming te sturen, dan begeven we ons als samenleving echt op een hellend vlak. De schijn van willekeur die nu ontstaan is moet je te allen tijde vermijden”, zegt Sluijs.

Wegkijkwethouders

“In plaats van op een door henzelf georganiseerde demo te roepen de Schilderswijk op één te zetten en zo propaganda voor zichzelf te organiseren, kunnen de wegkijkwethouders Groenlinkser Van Alphen en PvdA-er Balster beter handelen waar ze voor zijn aangesteld. Balster (wonen) moet zich druk maken over betaalbare en schimmelvrije huizen. Van Alphen weigert de Rotterdamwet in te voeren, waardoor de toestroom van kansarme mensen aanhoudt, de disbalans in diverse wijken niet wordt rechtgetrokken en de grote armoede, met grote kans op afglijden richting radicalisering en criminaliteit, blijft bestaan. Daarnaast zegt hij in het Radio 1-interview dingen die haaks staan op wat de burgemeester gisteren zei over de mogelijkheid tot preventief fouilleren. Van Zanen wil dit onderzoeken en Van Alphen kwalificeert preventief fouilleren als ‘De Schilderswijk afsluiten’. Ridicuul! In hoeverre spreekt Van Alphen namens het college?”, zo besluit het raadslid.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen waarin zij onder meer om een overzicht vragen van de door de gemeente gemaakte kosten voor de demonstratie.

https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co  minuut 68

Lees hier onze schriftelijke vragen