Ralf Sluijs: “Ondernemers zijn al bijna naar de knoppen, dit kan niemand erbij hebben”

De vreugde bij de ondernemers van het Haagse restaurant Yuzu om de verkregen vergunningen voor een zomerterras was van korte duur. Door een fout in het gemeentelijk beleid, werd er door de gemeente een streep gezet door de al verleende vergunning. Dit meldt De Telegraaf. Hart voor Den Haag wil opheldering van het stadsbestuur en vreest dat meer ondernemers de dupe kunnen worden van deze fout.


“Dit is enorm frustrerend. Zeker als je door corona al met een been in het graf staat”, verzucht Benjamin van der Giezen, een van de eigenaren in De Telegraaf. Met slechts vier tafeltjes langs de gevel gaat hij de verloren omzet niet inhalen. “Deze fout kost mij 36 plekken.” Het gaat in totaal om drie parkeerplaatsterrassen van 1 maart tot 1 november voor de komende vijf jaar.

Een omwonende die bezwaar maakte tegen de verleende vergunning vanwege overlast haalde bakzeil bij de Adviescommissie Bezwaarschriften op dit argument, maar de commissie oordeelde wel dat aan de parkeerdrukcriteria niet werd voldaan. Als de parkeerdruk in de omgeving meer is dan negentig procent is een draagvlakonderzoek nodig in de buurt om een vergunning te verlenen. Als meer dan vijftig procent van de buurtbewoners instemt, kan groen licht worden gegeven. Dat draagvlakonderzoek ligt er wel: meer dan zestig procent van de omwonenden vindt parkeerplaatsterrassen prima. Echter zit er een addertje onder het gras omdat dit onderzoek als pilot werd uitgevoerd en niet specifiek voor de aanvraag van dit specifieke zomerterras kan de vergunning toch niet worden verstrekt. “Telefonisch bood de gemeente haar excuses aan. Het beleid moet nu worden herschreven”, zegt de ondernemer.


Raadslid Ralf Sluijs springt in de bres voor de eigenaren van Yuzu: “Fouten maken is menselijk, maar herstel die dan ook. De gemeente heeft het terras in eerste instantie wel vergund. Een ondernemer maakt daar zijn exploitatie op, dan kun je niet natuurlijk niet zomaar tweederde van het terras inclusief die omzet afhalen. Bovendien staat deze ondernemers het water al aan de lippen door de coronacrisis. Een terras is bij heropening juist cruciaal voor ondernemers, zeker omdat door corona de verwachting is de buitenhoreca als eerste opstart straks.” Sluijs is bang dat er meer ondernemers zijn die hier tegenaan lopen. Daarom stelt hij schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur. Van der Giezen houdt hoop en wil de procedure voor de vergunningsaanvraag opnieuw ingaan. “Maar helaas moet ik dan wel weer kosten maken”, besluit de ondernemer.

Lees hier onze schriftelijke vragen