De Mos: “Doneer ons daarom rap die berg op!”

Hart voor Den Haag loopt in september de Mont Ventoux op. De ploeg van Richard de Mos bedwingt de reus van de Provence om geld in te zamelen om de ziekte kanker te bestrijden. De helft van het opgehaalde geld gaat naar KWF Kankerbestrijding, de andere helft naar een lokaal doel, te weten: De Stichting BriBos. (1)

Westeinde ziekenhuis
Deze stichting is een initiatief van Brigitte Bosman. In 2003 werd er bij de Haagse, na een hartinfarct, ontdekt dat ze longkanker (klein-cellig) had.

De prognose was helaas slecht. Toch werd zij beter. Daarna is Brigitte zich gaan inzetten als vrijwilligster in het MCH Westeinde ziekenhuis in Den Haag, voor Longkanker Nederland en diverse andere organisaties. Zij heeft ook geholpen bij het opzetten van een website die duidelijke en juiste informatie over kanker geeft. Namelijk het steeds bekendere Kanker.nl. Hier is ze op verschillende forums nog steeds moderator.

“Vele jaren na mijn diagnose, is het voor mij duidelijk geworden wat ik gemist heb in die eerste periode van mijn ziekte. Een luisterend oor, goede informatie en contact met lotgenoten die hun ervaringen wilden delen. Omdat ik dit nog steeds niet op één plek kon vinden, ben ik zelf die plek gaan creëren in het MCH Westeinde ziekenhuis Den Haag,” aldus Bosman, die tasjes met specifieke informatie over kanker ging uitdelen op de oncologie-afdeling. Ze deed daarbij een aardigheidje/verwenmomentje. “Dit werd zo goed ontvangen door zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen dat al gauw een paar tasjes niet voldoende waren. Mijn initiatief is uitgemond in de oprichting van, formeel, de Stichting BriBos Verwentasjes – kortweg Stichting BriBos – die de huiselijke en gastvrije inloop-/verwenkamer als centrum voor uiteenlopende activiteiten heeft ingericht. Eerst was dat in het MCH Westeinde Ziekenhuis in Den Haag, na de verplaatsing van alle oncologie op één locatie is de huiskamer in ziekenhuis Antonius Hove gevestigd.

Geweldig
Teamchef De Mos ziet zijn equipe bergbeklimmers inmiddels in toppositie bij het Groot Verzet Tegen Kanker. De Hagenezen staan met bijna €7.500 aan opgehaalde donaties op de voorlopige derde plek. (2) “Ons doel is het om tenminste €30.000 op te halen,” aldus De Mos, die inmiddels werkt aan een trainingsprogramma om team Hart voor Den Haag zo fit mogelijk te krijgen.

Bosman vindt de actie van Hart voor Den Haag in één woord: “Geweldig!”  

(1) https://bribos.nl 

(2) https://www.grootverzettegenkanker.nl/teams