Grootste partij lanceert tienpuntenplan op ‘Dag van de Ondernemer’

Ruim baan voor (mobiele) kiosken, betaald parkeren afschaffen of de tarieven fors verlagen rondom winkelgebieden en het invoeren van een speciale kortingspas, de Den Haag Pas, met kortingen op attracties en restaurants. Hart voor Den Haag wil de groengele economie ’een boost geven’ met het Tienpuntenplan Haags Ondernemerschap.

“Ondernemers krijgen huilbuien van dit stadsbestuur en de traag draaiende ambtelijke molens”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos, die samen met raadslid Ralf Sluijs alles op alles wil zetten voor een vriendelijker ondernemersklimaat. Vrijdag, de Dag van de Ondernemer, dient de grootste partij in de Haagse raad daarom een tienpuntenplan in om het ondernemersklimaat fors te verbeteren. Eén wethouder die verantwoordelijk is voor de portefeuille Economie is geen nut maar noodzaak, zegt Sluijs. “Economie is nu versnipperd over maar liefst vier wethouders.”


Congresstad

Ook moet er volgens de grootste partij fors geïnvesteerd worden in een nieuw gebouw of uitbreiding van het huidige congresgebouw World Forum. “Er is veel vraag naar congressen en bovendien geeft een gemiddelde congresbezoeker 250 tot 400 euro per dag uit. Dat is goed voor de economie”, zeggen De Mos en Sluijs. Daarom willen zij dat de gemeente meer fondsenwervers aantrekt om Europese miljoenensubsidies binnen te harken. “Haal mensen binnen die geld binnenhalen in plaats van dit bij de burger te halen. Hiermee kan bijvoorbeeld eindelijk Escher in ’t Paleis naar de oude Amerikaanse ambassade worden verhuisd”, stelt de Mos, die wil dat de gemeente proactiever wordt als het gaat om het aantrekken van nieuwe evenementen naar de Hofstad.

Ruim baan voor kiosken

Hart voor Den Haag wil ruim baan geven aan kiosken. “Dit hoort gewoon bij Den Haag”, zegt Sluijs die af wil van de vergunning voor een periode van vijf jaar die vanuit Brussel is opgelegd. “Je kan niet verwachten dat ondernemers heel veel geld investeren en dan na vijf jaar hun plek kwijt zijn.” Daarnaast moet er een gereduceerd parkeertarief komen bij Haagse winkelgebieden. “Stel groen-gele zones in waarmee een uur geparkeerd kan worden voor een dubbeltje. Mensen gaan echt niet met kilo’s vlees of een flatscreen op de fiets vanaf een winkelstraat naar huis”, zegt Sluijs. “Winkelgebieden hebben het moeilijk en dit zorgt voor een aanzuigende werking. De Mos vult aan: “Ondernemers zijn nog steeds aan het herstellen van de coronatijd en wat doet dit college: het betaald parkeren uitbreiden.”

Hart voor Den Haag heeft het tienpuntenplan ingediend als initiatiefvoorstel.