De oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad Hart voor Den Haag en SP maken zich zorgen over de zwakke economische en sociaal-maatschappelijke positie van vrouwen in Laak. De partijen pleiten voor het opzetten van een centrum dat de vrouwen met verschillende culturele en sociale achtergronden vooruit moet helpen in zelfontwikkeling, ontplooiing en participatie in de samenleving.
Stadsdeel Laak telt veel alleenstaande moeders die op of onder het bestaansminimum leven. Ook kampen er veel vrouwen met gezondheidsproblemen en taalproblemen, waardoor ze in sociaal isolement verkeren. De partijen ontvangen signalen dat sinds het verdwijnen van het Moedercentrum De Koffiepot een dergelijke voorziening voor vrouwen gemist wordt in Laak en steunen het initiatief “VrouwenBuurtLab” dat door de voormalige betrokkenen bij De Koffiepot is bedacht. Inmiddels hebben zes huisartsen hun steun uitgesproken voor het initiatief “VrouwenBuurtLab”. Nino Davituliani: “In Laak ontbreekt er een plek waar vrouwen elkaar kunnen ondersteunen, stimuleren en inspireren en zodoende de activiteiten kunnen ontplooien die hen kunnen helpen in hun ontwikkeling. Samen met mijn collega Arp van de SP roep ik daarom de gemeente op om hierin te faciliteren zodat deze vrouwen financieel op eigen benen kunnen komen te staan en hun maatschappelijke horizon kunnen verbreden.”
Lesley Arp: ‘Het stadsbestuur heeft plannen om een Vrouwenacademie te starten, maar zou wat ons betreft juist ook naar laagdrempelige voorzieningen voor vrouwen in de wijken moeten kijken. Zoals huisartsen in Laak aangeven kan toegang tot een vertrouwde plek in de buurt ervoor zorgen dat problemen – bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid – niet verergeren. Het is bijvoorbeeld heel inspirerend om te horen hoeveel vrouwen dankzij De Koffiepot de stap hebben genomen om zwemlessen te volgen.’
Veel vrouwen in Laak hebben De Koffiepot ervaren als hun tweede thuis, waar zij ook terecht konden voor moeilijke gesprekken. Het moedercentrum heeft daarnaast een belangrijke rol vervuld in het achter de voordeur vandaan krijgen van geïsoleerde vrouwen. De voornaamste doelen van het initiatief “VrouwenBuurtLab” zijn dan ook het verbreken van het sociaal isolement van vrouwen en het vergroten van de zelfregie. Een plek waar vrouwen terecht kunnen voor en meedoen met de activiteiten zoals Nederlandse les, zwemles, cursussen en trainingen, oriëntaties op betaald werk en leer-werktrajecten gekoppeld aan de kinderopvang en spreekuren. Conform het plan moeten de vrouwen uit het stadsdeel leren om het “VrouwenBuurtLab” na drie jaar zelf te runnen.
De raadsleden stellen schriftelijke vragen aan het college van B&W.
Lees hier onze schriftelijke vragen