Raadsleden Smit en Dubbelaar: “Achterhouden informatie over verontreiniging sloot in woonwijk is onacceptabel!

Vandaag maakte Pointer bekend dat in een sloot in de Haagse woonwijk Leidschenveen de hoogte PFAS-overschrijding van Nederland gevonden is. Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. Uit analyse van Pointer van gegevens van de waterschappen blijkt dat het hoogheemraadschap van Delfland blunderde bij de aanpak van de verontreiniging. De raadsleden willen opheldering van het college over deze blunder. Ook willen zij geinformeerd worden over het aanvullende onderzoek wat nu uitgevoerd wordt.

Raadslid Dubbelaar: “Het is onacceptabel als er verontreinig wordt aangetroffen in een woonwijk en bewoners daar dan ook niet over worden geinformeerd. Dit moet zo snel mogelijk opgehelderd worden. Raadslid Smit vult aan, “Er moet zo snel mogelijk duidelijk worden hoe deze giflozing heeft kunnen gebeuren. Dit is schadelijk voor dier, natuur en milieu en zeker ook voor de bewoners van de naastgelegen woonwijk”.

Zwemwater

Het hoogheemraadschap Delfland laat weten dat de sloten in Leidschenveen ‘geen officieel zwemwater’ zijn en dat het ‘wettelijk verplicht’ is om gevangen vis terug te gooien.

“Deze reactie van het hoogheemraadschap is ook wel ondermaats. Het is gewoon niet duidelijk wat nu wel of geen officieel zwemwater is in Den Haag. De website van de gemeente Den Haag is daar ook niet duidelijk over. Wanneer mensen op de website van de gemeente Den Haag zoeken op zwemwater worden ze doorgestuurd naar andere instanties. Ook op borden van de gemeente Den Haag, bijvoorbeeld bij het Böttgerwater, staat zwemmen op eigen risico. Het is onduidelijk wat de waterkwaliteit is. Dat mag allemaal wel wat beter geregeld worden!”, aldus de raadsleden Arjen Dubbelaar en Robin Smit.

De partijen Hart voor Den Haag en de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad stellen schriftelijke vragen aan het college over de verontreiniging van de sloot in het de Haagse woonwijk Leidschenveen

Lees hier onze schriftelijke vragen