‘Wij eisen een directe terugkeer van de terrassen’

De Maliebrug gelegen aan het Smidswater, is een prachtige locatie in het centrum waar menig toerist even stopt met lopen om een foto te nemen. Al jaren wordt de Maliebrug, maar ook de directe omgeving eromheen door horecaondernemers gebruikt als terras. Van deze terrassen genieten dagelijks vele omwonenden en forenzen. Recentelijk is er door de gemeente tegen deze terrassen handhavend opgetreden door middel van meerdere lasten onder dwangsom. De ondernemers zouden voor de betreffende plekken niet in het bezit zijn van een geldige terrasvergunning. Nu de ondernemers de terrassen hebben weggehaald is de Maliebrug en de directe omgeving daarvan verworden tot een plek waar GO-scooters, fietsen en afval worden neergezet.

“Al twintig jaar zorgen terrassen hier voor gezelligheid. Maar dit kleine Haagse Venetië wordt door een wel erg actieve terassenpolitie om zeep geholpen,” stellen de raadsleden Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Lotte van Basten Batenburg (Haagse VVD).

De beide fractievoorzitters krijgen bijval van hun partijgenoten Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) en Leonard Tielenburg (Haagse VVD). Zij vinden het terrassenbesluit enorm zonde voor deze prachtige plek. “De terrassen zorgen, zowel voor het beeld als de sfeer, voor een mooiere omgeving.

Wat opvalt is dat delen van het terras lijken te voldoen aan de beleidsregel vergunningverlening terrassen Den Haag 2016. Zo is er aan het Smidswater sprake van de vereiste 150cm obstakelvrije ruimte. Ook kunnen er vergunningen worden verleend aan terrassen die niet direct voor de eigen gevel van de ondernemer staan. Omdat de terrassen, in ieder geval gedeeltelijk, in overeenstemming zijn met beleidsregel vergunningverlening terrassen Den Haag 2016, lijkt er hier sprake van willekeur en is de vraag waarom er hier handhavend is opgetreden,” aldus Sluijs en Tielenburg.

De twee oppositiepartijen proberen via schriftelijke vragen aan het college tot een oplossing te komen.