In een week waar het Rijksmuseum in Amsterdam overwoog om de term Bersiap in de ban te doen, komen Belang van Nederland en de lokale partij Hart voor Den Haag met het voorstel voor een Nationaal Bersiap-monument in Den Haag. 

“Dat is voor het historisch besef keihard nodig nu de totaal doorgeslagen woke-scene alles maar in de ban wil in doen. De Bersiap kostte tienduizenden landgenoten en andere niet-inlanders het leven. Puur en alleen vanwege hun afkomst. Het is dan ook knettergek dat er overwogen is om de term Bersiap te schrappen”, aldus Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) en raadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag). 

De term Bersiap wordt in ons land gebruikt om de massamoord op (Indische) Nederlanders te beschrijven zoals die plaatsvond in de uiterst gewelddadige periode vlak na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Eerder deze week ontstond grote commotie omdat het Rijksmuseum de term wilde schrappen. Een van de samenstellers had in een opiniestuk in de NRC gezegd dat de term werd gemeden, omdat ie min of meer ‘racistisch’ zou zijn.  Dit omdat bij het begrip Bersiap altijd primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd. 

“Wat een totale waanzin. Er is vlak na de Tweede Wereldoorlog genocide gepleegd op landgenoten. Er werd op grote schaal gemarteld, verkracht en vermoord. En dat enorme leed zouden we nu door deugdenkers onder het tapijt laten schuiven?”, aldus Van Haga en De Mos, die in Den Haag een Nationaal Bersiap-monument willen ter nagedachtenis aan de slachtoffers en ter voorkoming van het vervalsen van de geschiedenis. “Den Haag is dé Indische hoofdstad van de wereld. De Weduwe van Indië is dus bij uitstek  de meest geschikte locatie voor zo’n monument.” 

Lees hier onze schriftelijke vragen

(Foto: Federatie Indische Nederlanders FID)