Raadslid Dubbelaar: “Onacceptabel dat wethouder Balster blijft vasthouden aan een oneerlijk systeem!”
Hart voor Den Haag wil opheldering van PvdA-wethouder Martijn Balster over zijn uitspraken met betrekking tot de huisvesting van statushouders. Daarom heeft de partij een spoeddebat aangevraagd voor de commissie Ruimte op woensdag 19 februari 2024.
Deze week startte het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) een internetconsultatie over een wetsvoorstel dat de voorrang voor statushouders bij sociale huurwoningen wil schrappen. Wethouder Balster gaf aan dat Den Haag, ondanks de voorgestelde wetswijziging, statushouders met voorrang zal blijven huisvesten in corporatiewoningen.
Raadslid Arjen Dubbelaar noemt dit onacceptabel: “Het is schandalig dat wethouder Balster blijft vasthouden aan een oneerlijk systeem. Jarenlang heeft hij nagelaten voldoende sociale huurwoningen te bouwen, waardoor de wachtlijsten langer en langer zijn geworden. In de afgelopen vijf jaar zijn er slechts 1.760 sociale huurwoningen bijgekomen. Terwijl duizenden Haagse woningzoekenden soms jarenlang wachten, blijft de wethouder statushouders voorrang geven. Hart voor Den Haag pleit al jaren voor een eerlijk systeem zonder voorkeursbehandeling. Het is goed dat dit onrecht nu eindelijk wordt aangepakt. De wethouder moet zich aan de wet houden.”
Hart voor Den Haag wil in het spoeddebat antwoorden op de volgende kritische vragen over dit beleid en de gevolgen ervan voor Haagse woningzoekenden:
1) Hoe rechtvaardigt het college het huidige voorrangsbeleid voor statushouders, gezien de lange wachttijden en de woningcrisis voor andere woningzoekenden?
2) Welke concrete maatregelen neemt de gemeente om de wachttijden voor sociale huurwoningen te verkorten en de beschikbaarheid voor álle woningzoekenden te vergroten?
3) Hoe verhoudt het beleid van Den Haag zich tot het nationale beleid en het wetsvoorstel dat de voorrang voor statushouders wil afschaffen? Hoe zal het college het beleid aanpassen als deze wet wordt aangenomen?
4) Kan het college toelichten waarom de wethouder Volkshuisvesting in de media verklaart dat Den Haag statushouders, ondanks een wetswijziging, nog steeds met voorrang blijft huisvesten in corporatiewoningen? Geldt dit ook na de invoering van de wet, en behoort de wethouder zich niet aan de wet te houden?
5) Welke alternatieve oplossingen overweegt de gemeente om statushouders te huisvesten zonder andere woningzoekenden te benadelen? Zijn deze alternatieve oplossingen dan ook voor alle woningzoekenden beschikbaar?
6) Hoe reageert het college op de zorgen van inwoners die al jarenlang op een wachtlijst staan en het huidige voorrangsbeleid als oneerlijk ervaren? Denkt het college dat dit beleid het vertrouwen in de gemeente versterkt of juist ondermijnt?
7) Kan het college per jaar aangeven hoeveel sociale huurwoningen in 2020, 2021, 2022, 2023 en in 2024 zijn toegewezen aan statushouders in Den Haag?
Bronnen:
(1) Nieuwsbericht Ministerie van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening, https://www.volkshuisvestingnederland.nl/actueel/nieuws/2025/02/17/wetsvoorstel-schrappen-voorrang-statushouders-bij-sociale-huur-in-consultatie-kopie
(2) Den Haag FM / Gemeente wil geen verbod op voorrang statushouders voor sociale huurwoningen: ‘Onmenselijk’, https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4938790/gemeente-wil-geen-verbod-op-voorrang-statushouders-voor-sociale-huurwoningen-onmenselijk
(3) Omroep West / Gemeenten zien niets in plannen van kabinet om voorrang voor statushouders te verbieden, https://www.omroepwest.nl/nieuws/4938757/gemeenten-zien-niets-in-plannen-van-kabinet-om-voorrang-voor-statushouders-te-verbieden
(4) Den Haag FM / ‘Den Haag bouwde slechts 1.760 sociale huurwoningen in kleine vijf jaar tijd’, https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4927983/den-haag-bouwde-slechts-1760-sociale-huurwoningen-in-kleine-vijf-jaar-tijd
========================================================