Raadslid Coen Bom: “D66-wethouder heeft niets geleerd van lessen raadsenquête!”

Het dossier Amare ettert nog even door. In een raadsvoorstel voor incidentele subsidies voor Amare plust het college zonder blikken of blozen even 700.000 euro belastinggeld bij.

En wat de raad ervan vindt doet er, zoals zo vaak, niet toe. D66- wethouder Bruines stelt doodleuk dat ze ‘eigenlijk helemaal geen toestemming van de raad nodig heeft voor een incidentele subsidie.’

“En met deze houding zet dit college,ondanks een zeer breed gedragen motie van Afkeuring, het oude dictatoriale beleid inzake Amare doodleuk voort,” aldus Hart voor Den Haag woordvoerder cultuur, Coen Bom. “Amare gaat jaarlijks – dus niet incidenteel- geld tekortkomen en van de gemeenteraad wordt verwacht dat we jaarlijks keurig bijstorten. Precies zoals Hart voor Den Haag het bijna 10 jaar geleden voorspelde. Dit jaar is dat 7 ton.”

Weigeren concretere impactanalyse

Wethouder Bruines weigert om snel met een concretere impactanalyse te komen. “Volgens de wethouder heeft het, met 700.000 euro aan bijplussen met belastinggeld geen zin om die nu te maken. Dit heilloos door dobberen is onaanvaardbaar,” aldus Bom die eist dat de wethouder als de wiedeweerga komt met een deugdelijk rendabel businessplan. “Zij moet zorgen voor acties die geld opleveren, zodat we volgend jaar niet weer moeten aankloppen bij de belastingbetaler.”

Op de site van Amare zie je een klein doneerlinkje, waar je voor 100 of 200 euro kan doneren. Dat moet en dat kan veel beter. Bom: “Maak werk van een aansprekende ‘Vrienden van Amare’ – die er nu nog niet bepaald zijn – bijvoorbeeld. Amare heeft een Member club met mooie grote namen, zoals  Wittebrug, Siemens, Rabobank en Heineken. Maar de sponsoropbrengsten zijn in 2022 nog geen 150.000 (begroot 250k). Dat is voor zo’n gigantisch complex natuurlijk schandalig weinig. Er zit geen enkele commerciële denkwijze binnen Amare. Maar zo moeilijk is het nou ook weer niet. Kom met een naamgever voor Amare en stap over die ‘dat hebben we liever niet’-houding heen. Die luxe houding mag het college alleen hebben als het hier niet jaarlijks met de pet rond moet voor extra geld. Hup een gemeentelijke  sponsorwerver erop die levert.”

Tenslotte wil Hart voor Den Haag zich hard maken voor het voortbestaan van de locatie Nieuwe Kerk. “Wij vinden het prima dat Amare dat voor 2024 beheert, maar voor komende jaren willen wij een andere oplossing. Wij willen een vrije aanvraag, eigenlijk met het doel om te voorkomen dat Amare kan beslissen over het voortbestaan van de kleinere instellingen. Dat is gewoon onwenselijk,” aldus Bom.