Raadsleden De Mos & Sluijs: “De integriteitsschendingen op het stadhuis kennen geen grenzen nu blijkbaar zelfs de georganiseerde misdaad is binnengedrongen”

Een voormalig gemeenteambtenaar uit Den Haag wordt verdacht van het vervalsen van paspoorten voor criminelen, onder wie Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. M. van D. (50) staat eind november samen met F. N. (40) terecht bij de rechtbank in Amsterdam, kwam naar voren in een regiezitting. Hart voor Den Haag is ziedend over de nieuwste onthulling van integriteitsschendingen en eist directe opheldering.

“Waarom moeten wij dit uit de krant vernemen?”, is de eerste vraag die fractievoorzitter Richard de Mos en raadslid Ralf Sluijs namens de grootste partij opwerpen. Van D. heeft zich volgens het Openbaar Ministerie laten omkopen door N. en rond de twintig paspoorten voorzien van een valse foto in de periode tussen mei 2009 en oktober 2014. Ze zou hiervoor zo’n 1000 euro per reisdocument hebben gekregen. N. zou de paspoorten hebben geleverd aan meerdere criminele contacten, onder wie Taghi, zei de officier van justitie. Het OM verdenkt N. er verder van dat hij het geld, zeker 16.000 euro, heeft witgewassen.

Terugroepen van reces

“De zelfbenoemde stad van Vrede & Recht staat er weer gekleurd op en het hoogste orgaan, de gemeenteraad, moet in de krant lezen wat er aan de hand is. Het vervalsen van paspoorten door een gemeenteambtenaar heeft jarenlang kunnen voortduren zonder dat iemand het doorhad, hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Keer op keer worden we geconfronteerd met grove integriteitsschendingen en nu is blijkbaar zelfs de georganiseerde misdaad het stadhuis binnengedrongen. Ontluisterend”, zeggen De Mos en Sluijs die het college om een feitenrelaas vragen. “We willen van de hoed en de rand weten en het college moet daarin man en paard noemen. Wie zijn er betrokken geweest? Wat is er allemaal precies voorgevallen? Welke disciplinaire maatregelen zijn er genomen?”, stellen de raadsleden die verder op korte termijn een uitgebreide brief met reactie van het college willen hebben. “Deze moet met gezwinde spoed naar de raad en we sluiten niet uit dat we daar dan ook snel een debat over willen voeren. We adviseren het college dan ook om niet te ver op vakantie te gaan, de kans dat we ze terugroepen is wat ons betreft ruimschoots aanwezig”, besluiten de raadsleden.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.
Lees hier onze schriftelijke vragen