De Mos en Zeller: “Conducteur op risicotrams, OV-verbod voor crimineel tuig!” 

Op social media is een filmpje verschenen waarin een groep losgeslagen normloze wilden een man met een beperking zwaar heeft mishandeld. Op de video lijkt ook te zien dat de man is gestoken.  Hart voor Den Haag pleit al veel langer voor harde maatregelen om OV-gajes te kunnen weren uit het Haagse openbaar vervoer. En doet dat nu opnieuw.

Uiteraard moeten alle middelen worden ingezet om deze “jongeren” snel van hun bed te lichten en naar het strafbankje te begeleiden. Fractievertegenwoordiger Damiën Zeller pleit er daarnaast voor dat zij nooit meer welkom zijn in het openbaar vervoer: “Je bloed kookt als je zulke beelden voorbij ziet komen op social media. Alle menselijkheid lijkt bij deze mensen te zijn verdwenen doordat ze zich als een stel primaten storten op een hulpeloze man. Naast strafrechtelijke vervolging lijkt het ons evident dat zij dan ook nooit meer welkom zijn in het Haags openbaar vervoer. Er zou een soort van zwartboek moeten worden aangelegd en als iemand dan wordt betrapt kan hij/zij, naast een OV-verbod, een vervolging krijgen vanwege huisvredebreuk”

De Mos en Zeller komen opnieuw met het Hart voor Den Haag voorstel om op iedere tram een conducteur te hebben, te beginnen op de risicolijnen: “Op de probleemlijnen in de avonduren moet gestart worden met een pilot om vast een conducteur op de tram te hebben. Een conducteur met gezag die raddraaiers durft aan te spreken op hun gedrag. Idealiter worden deze conducteurs net als de controleurs uitgerust met een wapenstok en pepperspray, zodat zij zich kunnen weren. De gemeente zou de HTM moeten helpen aan genoeg personeel te komen om dit voor elkaar te krijgen.”

Lees hier onze schriftelijke vragen