Fractie in brief aan burgemeester Remkes: “Rode lijn overschreden”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos eist van raadslid Fatima Faïd (HSP) dat zij excuses maakt aan de achterban van de partij, de supporters van ADO Den Haag en de inwoners van Scheveningen voor haar suggestie dat deze mensen extreemrechts zouden zijn. Raadslid Faïd, drijvende kracht van de Black Lives Matterdemonstratie op het Malieveld, zei vorige week in een debat met Hart voor Den Haag dat hun achterban ‘gelinkt is, soms, aan extreemrechts, ADO-supporters, Scheveningen’. Hart voor Den Haag wil dat burgemeester Remkes het HSP raadslid op het matje roept.

‘Debat mag vurig zijn’
In een brief die de grootste partij in de raad aan de burgemeester richt wordt toegelicht waarom er excuses moeten komen. “Het debat mag vurig zijn en politiek mag ook op het scherpst van de snede bedreven worden maar er zijn grenzen. Het opplakken van het etiket ‘extreemrechts’ op de supporters van ADO Den Haag en de inwoners van Scheveningen, die zich allemaal niet konden verdedigen, is zo’n grens”, schrijft de fractie. Het niet ingrijpen door voorzitter Erlijn Wenink (GroenLinks) van de commissie stuit de partij ook tegen de borst. “Hier had de voorzitter pal moeten staan voor de zuiverheid van het debat en de vele inwoners van onze stad die op een kwalijke wijze gekwalificeerd werden door een raadslid waarvan ook niet helder was met welke pet ze op sprak.” De partij doelt op de diverse activistische clubs waarbij Faïd betrokken is zoals Kick Out Zwarte Piet, Controlaltdelete, Black Lives Matter en de Anti-Fascistische Actie. “Activisme hoort op het Malieveld en niet in de raadzaal over de ruggen van vele stadsgenoten”, schrijft de fractie.

Ook excuses voor niet ingrijpen

Hart voor Den Haag vraagt het dagelijks bestuur van de raad ook om commissievoorzitter Wenink te bewegen tot het maken van excuses voor het feit dat zij niet ingreep op het moment dat “een gekozen raadslid grote groepen inwoners van onze stad als extreemrechts wegzette.” Als beide excuses gemaakt zijn is daarmee voor de partij ook de kous af en “gaan we met elkaar weer moedig voorwaarts.” Komen de excuses er niet, dan zal Hart voor Den Haag zich beraden op vervolgstappen.

Brief aan voorzitters raad en presidium inzake uitlatingen raadslid Faid