Raadslid William de Blok: “De vernieuwingsplannen voor Zuidwest moeten veel meer samen met de bewoners moeten worden gemaakt”

Den Haag Zuidwest staat voor een enorme verandering. Omdat ze niet meer zouden voldoen aan de eisen van deze tijd, worden ongeveer 2000 woningen gesloopt. Hiervoor komen nieuwe (duurdere) woningen terug. Daarnaast komen er in de bestaande plannen 3500 extra woningen bij in verschillende prijsklassen. Bijna een verdubbeling van het huidige aantal woningen. Betrek bewoners en zorg voor draagvlak, stelt Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Onder regie van de gemeente, Staedion en Heijmans Ontwikkeling worden de plannen van bovenaf uitgerold. De bewoners hebben het gevoel dat er plannen worden gemaakt ‘over ons’ maar ‘niet met ons’. “Zij leveren gedwongen de offers voor de toekomst van hun wijk en moeten ‘als dank’ hun woning verlaten”, zegt raadslid William de Blok van Hart voor Den Haag. Dit staat in schril contrast met de aanpak ten tijde van de naoorlogse stadsvernieuwing waarin de Dreven, Gaarden en Zichten zijn opgebouwd. “Het uitgangspunt van de stadsvernieuwingsfilosofie waren juist de zittende bewoners. Het streven was samen betaalbaar bouwen voor de bewoners uit de buurt. Terugkeer was gegarandeerd”, zegt De Blok.

Werk samen met bewoners

De bewoners van nu zijn slechts geïnformeerd over de plannen, maar hebben niet mogen meedenken. Net als met de eerste bewoners moet met de huidige bewoners samengewerkt worden aan de verbetering van de woon- en leefsituatie. “Alleen zo krijgen de wijken weer toekomstwaarde en wordt de zelfredzaamheid van de bewoners versterkt. Door zeggenschap te geven, nabuurschap te creëren”, zegt De Blok die als vertrekpunt voor die broodnodige zeggenschap een discussiestuk heeft opgesteld. Dat bevat een alternatief bouwplan op hoofdlijnen met als basis het behouden van de huidige sociale samenhang en fysieke omgeving. Dat betekent dat de bouwvlakken, groen- en waterstructuur zoals die er nu zijn behouden blijven. “De grondgebonden woningen worden gerenoveerd, net als de complexen waar dat rendabel voor is. Eventuele nieuwbouw moet in dezelfde bouwstijl plaats te vinden”, stelt De Blok.

Terugkeergarantie

“Elke bewoner van Dreven, Gaarden en Zichten die dat wil, kan volgens ons plan in zijn huidige omgeving met dezelfde buren, op dezelfde etage en met hetzelfde uitzicht blijven wonen. Want er komt een echte terugkeergarantie”, aldus De Blok. De grootste partij gaat het discussiestuk tijdens inloopavonden en spreekuren toetsen bij de bewoners. Die inbreng wordt verwerkt. Zo transformeert een alternatief bouwplan in een voorstel van de bewoners richting het stadsbestuur. “Vóór en dóór bewoners. Gewoon zoals het hoort dus”, besluit De Blok.