Hart voor Den Haag doet aangifte tegen college en topambtenaar

Ralf Sluijs: “Heel gauw een onderzoek naar valsheid in geschrifte en schimmig geschuif met miljoenen!”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft vanmorgen aangifte gedaan tegen de gewezen topambtenaar én tegen het Haagse stadsbestuur dat weigert om aangifte te doen van vermoedelijke strafbare feiten bij de dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO). “Betaalde college zwijggeld aan voor de bus gegooide topambtenaar om eigen straatje schoon te vegen? De topambtenaar was de schaduw van VVD-wethouder Boudewijn Revis, die volgens het NRC van de schimmige deals op de hoogte was.”

De grootste partij in de Haagse raad wil dat justitie een strafrechtelijk onderzoek start naar de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Den Haag. Aanleiding is het vertrek van een topambtenaar, omdat hij volgens het college de gedragscode niet heeft nageleefd en niet transparant heeft gehandeld. NRC Handelsblad schrijft dat deze ambtenaar het bouwbedrijf Volker Wessels zou hebben bevoordeeld. Het NRC meldt dat uit onderzoek van Hoffmann blijkt dat door toedoen van de topambtenaar de kosten voor het cultuurpaleis aan het Spui – buiten de gemeenteraad om – konden oplopen. Twee gespreksverslagen werden aangepast om de extra betalingen aan VolkerWessels te rechtvaardigen. Omdat VolkerWessels de gemeente nog 575.000 euro schuldig was, had de topambtenaar ter compensatie geregeld dat dochterbedrijf Sonate van VolkerWessels zo’n zes ton aan fictieve kosten in rekening mocht brengen. Zo gaat het ook met een verslag van een overleg tussen de gemeente en de andere VolkerWessels-dochter, Cadanz. Deze keer gaat het om een toezegging om 1,5 miljoen euro extra te betalen, Ook VVD-wethouder Revis – die de gemeenteraad heeft beloofd dat het project niet duurder zou worden – weet van deze toezegging.

‘Als het college geen aangifte doet, dan doen wij dat’, kondigde raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos al aan bij Omroep West. Afgelopen vrijdag diende de partij al een elftal WOB-verzoeken in om meer informatie te krijgen over de vermeende integriteitsschendingen die op het hoogste ambtelijke niveau plaatsvonden, wellicht in opdracht- en medeweten van de verantwoordelijke wethouder, Boudewijn Revis (VVD). “Deze topambtenaar was de schaduw van Revis”, zegt Sluijs.

Zwijggeld

“Er is met miljoenen euro’s gemeenschapsgeld geschoven, er zijn afspraken gemaakt buiten de gemeenteraad om en er is mogelijk valsheid in geschrifte gepleegd om die misstanden te verdoezelen. Het college heeft de wettelijke plicht om hier aangifte van te doen maar weigert dat pertinent. Sterker nog, ze huren een extern bureau in om het met een ‘slager-die-zijn-eigen-vlees-keurt rapport’ af te doen. Dat boekwerk verdwijnt vervolgens achter slot en grendel in de kluis van Remkes en de doofpot gaat dicht”, zegt raadslid Ralf Sluijs die benadrukt dat het de partij niet om de topambtenaar persoonlijk gaat. “Blijkbaar had deze meneer de opdracht om dit te doen om politieke problemen voor de wethouder te voorkomen. Nu dat naar buiten gekomen is, wordt de ambtenaar voor de bus gegooid en krijgt hij een zak zwijggeld mee om zijn mond te houden. Een aangifte zou het betalen van het zwijggeld belemmeren, dat is dus ook de reden waarom het college het niet doet. Ze lappen dus zelfs de wettelijke aangifteplicht aan hun laars om de misstanden onder het tapijt te kunnen vegen”, aldus het raadslid.

(Foto: Richard Mulder)