Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat Den Haag meedoet met de landelijke pilot waarbij gemeentelijke handhavers een wapenstok krijgen. De pilot begint in het najaar en loopt een jaar en de sluitingstijd voor gemeenten om zich in te schrijven verloopt volgende week. Boa’s voerden woensdagmiddag in Amsterdam actie na weer een mishandeling van een handhaver afgelopen vrijdag. Een nieuwe wetgeving voor wapenstokken werd in juni toegezegd, maar het duurt volgens de boa’s te lang.

Raadslid Jelle Meinesz: “Handhavers staan in de frontlinie en worden als eerste geconfronteerd met overtreders. Daarom moeten zij zich fatsoenlijk kunnen verdedigen als situaties toch escaleren. De verdedigingsmiddelen worden alleen gebruikt in geval van (dreiging van) ernstig fysiek geweld. De geweldsexplosie van vorige week tegen een handhaver, toont aan dat een wapenstok geen overbodige luxe is. Terwijl een boa moet kunnen ingrijpen bij straatintimidatie en andere overlast waar mensen zich kapot aan ergeren.”

Inzet en aansturing veranderen
Meinesz wil dat handhavers zoveel mogelijk worden ingezet voor leefbaarheid en handhaving van bijvoorbeeld straatoverlast en afval. Dit moet ook het imago van de handhavers in Den Haag verbeteren. Meinesz: “Mensen hebben te vaak nog het gevoel dat er willekeur heerst. Wij willen juist dat handhavers worden ingezet waar mensen de meeste overlast ervaren. Dus feitelijk de leefbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel. Hier ligt een duidelijke opdracht voor het stadhuis en hierdoor kunnen handhavers hun werk beter doen”.

Eerder pleitte Meinesz al voor bodycams, pepperspray en een (uitschuifbare) wapenstok (met de bijbehorende opleiding) voor handhavers om zich te kunnen verdedigen bij excessief gedrag. Ook zouden zij een paniekknop met locatievermelding moeten hebben om het politieapparaat bij escalerende omstandigheden meteen op te kunnen roepen. Hij stelt opnieuw raadsvragen aan het college van B&W.

Lees hier onze schriftelijke vragen