De Mos: “Het absorptievermogen van de stad is bereikt’! 

Om de woningnood in Den Haag te bestrijden herhaald Hart voor Den Haag / Groep de Mos haar pleidooi voor een andere verdeelsleutel bij het huisvesten van statushouders (*). Den Haag moet naar de visie van Richard de Mos niet meer kijken naar het inwonersaantal, maar naar zijn eigen draagkracht. Dus naar onder andere de mate van de druk op de leefbaarheid, sociale achterstanden (werk, schulden), naar het aantal mensen in de bijstand en naar de woningnood. Gevolg: bij die verdeelsleutel moet Den Haag worden ontzien, de wettelijke taakstelling moet worden geschrapt, aldus de fractie van Hart voor Den Haag. Maar nu is het vooruitzicht dat Nederlandse gemeenten volgend jaar maar liefst 27.000 vergunninghouders moeten huisvesten. Dit zijn er 15.000 méér dan dit jaar. Deze mensen worden verdeeld over Nederlandse gemeenten op basis van het inwonersaantal. Den Haag staat dus voor een enorme opgave.

‘’Zeker omdat de Haagse woningmarkt al jaren zwaar overspannen is. De huizenprijzen zijn zo hoog dat veel Hagenezen al jaren kansloos zijn op de woningmarkt. Zo is het voor starters bijna onmogelijk om een betaalbare koopwoning te vinden en kijken veel (jonge) Hagenezen tegen torenhoge huurprijzen aan’’, aldus De Mos. ‘’Daar komen nu dus voor Den Haag talloze vergunningshouders bij, die veelal voorrang krijgen. Hierdoor worden de eigen inwoners nog verder verdrongen op de huizenmarkt. Dit moet nu stoppen, het absorptievermogen van de stad is bereikt’ en de sociale cohesie is in veel wijken, zeker de zwakkere, ver te zoeken”. 

Duidelijkheid over illegaliteit nodig 

Naast het weren van nieuwe statushouders, wil Hart voor Den Haag ook duidelijkheid over het aantal ‘ongedocumenteerden’, mensen zonder geldige verblijfsvergunning, in de stad. Aan het begin van de coronapandemie verscheen deze groep ineens duidelijk op de radar, omdat banen voor zwartwerkers door de gevolgen van de crisis wegvielen. Doordat mensen bijvoorbeeld zelf hun huis gingen schoonmaken, uit kostenbesparing en / of uit angst voor besmetting. Volgens Amnesty gaat het in Nederland om ‘enkele tienduizenden’ mensen. Vakbond FNV schatte dat aantal in het voorjaar op 40.000 tot 75.000. Het gaat bijvoorbeeld om uitgeprocedeerde asielzoekers en vreemdelingen met een verlopen verblijfsvergunning. Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos vraagt het college naar de cijfers: “Zolang de pandemie voortduurt, gaan er waarschijnlijk nog veel meer ‘ongedocumenteerden’ bijkomen. Dit kan tot maatschappelijke problemen leiden. Zonder geldige papieren kan er geen aanspraak worden gemaakt op sociale voorzieningen en tegelijkertijd betaalt deze groep niet mee aan premie en belastingen. Er zal een groot deel op straat terecht komen. Ik wil van het college weten wat het doet om deze groep, die illegaal in Nederland verblijft, richting uitzettingscentra te sturen voor de terugkeer naar het land van herkomst”.  

(*Vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen worden opgevangen en geregistreerd. Wie na onderzoek van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland mag blijven, ontvangt een tijdelijke verblijfsvergunning voor een periode van in ieder geval vijf jaar. Zij hebben daarmee een status en worden dan statushouders genoemd..

Lees hier onze schriftelijke vragen