Reactie grootste partij in Den Haag op Miljoenennota
Hart voor Den Haag/Groep de Mos constateert dat Den Haag zoals vele alle andere gemeenten miljoenen euro’s tekort komt. Dit komt door de vele taken die de afgelopen jaren overgeheveld zijn naar de gemeenten, zonder voldoende middelen.
Sinds de jeugdzorg, WMO, de zorg voor langdurig zieken en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar gemeenten zijn overgeheveld zijn, schiet de gemeente Den Haag zwaar in de min.
Hart voor Den Haag mist de aandacht voor het oplopende bijstandstekort en de sociale ramp die dreigt. Raadslid Ralf Sluijs: “Veel ouderen hebben een kwetsbare positie en er zijn veel Hagenaars met een krappe beurs en een onzeker inkomen. Met de voortdurende beperkende Coronamaatregelen wordt hen onvoldoende perspectief geboden door het kabinet. Er vallen ook keiharde klappen in de horeca en de evenementenbranche. Er is een chronisch tekort aan politieagenten in onze stad. Ook de zorg wordt landelijk compleet ondergewaardeerd. Dit moet anders”.
Groeifonds
Een Nationaal Groeifonds dat grootschalige investeringen in economie, innovatie en infrastructuur mogelijk zal maken is positief. Voor velen biedt dit echter onvoldoende een oplossing. Veel mensen hebben het zwaar in wijken als Transvaal, de Schilderswijk en stadsdeel Den Haag Zuidwest. Beloven dat de koopkracht omhoog gaat is dan ook een illusie, omdat de miljoenentekorten onherroepelijk op de Hagenaars en Hagenezen afgewenteld worden. Het Rijk moet met veel meer geld over de brug komen.
Sluijs: “De werkloosheid dreigt landelijk op te lopen tot boven de 500.000 mensen. Voor de Haagse economie ligt het percentage in onze stad doorgaans hoger dan het landelijke gemiddelde evenals het aantal mensen in de bijstand. De groen-gele economie schreeuwt dus om stevige investeringen terwijl het stadsbestuur juist miljoenen euro’s per jaar gaat bezuinigen. De verlengde steunpakketten voor bedrijven zijn daarom ook voor onze lokale ondernemers een positieve steun in de rug, maar zijn lang niet genoeg. Deze steunpakketten worden wel begin volgend jaar sneller afgebouwd en kunnen daarom ook een bedreiging vormen voor de toekomst van deze bedrijven. Kortom: De grote pijn moet nog komen. Het bijstandstekort loopt op en de investeringen/inkomsten terug. Onverkort inzetten op de Haagse economie is geen nut maar bittere noodzaak, dus een stevige lobby van het gemeentebestuur richting het Rijk is broodnodig”.