Janice Roopram: “Het is van cruciaal belang, dat de beroepsgroepen zoals de chauffeurs van het leerlingenvervoer in alle veiligheid hun werk kunnen uitvoeren, vooral omdat zij fysiek dichtbij kwetsbare mensen in de buurt komen.”

Volgens een nieuw *protocol van KNV en vakbonden FNV en CNV kan het leerlingenvervoer in het speciaal basisonderwijs vanaf 11 mei plaatsvinden zoals dat vóór de coronacrisis ook gebeurde. De kinderen hoeven onderling geen afstand te houden. Het is ook niet nodig om te werken met afscheidingsschermen of persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Ouders moeten wel op afstand blijven en betrokken partijen krijgen het advies om te komen tot een werkwijze waar iedereen zich prettig bij voelt.

Hart voor Den Haag raadslid Janice Roopram leest op social media vele bezorgde en boze reacties van onder andere ouders, maar ook van chauffeurs. Ook ontvangt ze zelf berichten die heel veel onbegrip bevatten. Dit heeft Roopram doen bewegen om schriftelijke vragen te stellen aan het stadsbestuur. “Ik en velen met mij zijn zeer benieuwd hoe het leerlingenvervoer voor kinderen in het speciaal onderwijs wordt ingericht vanaf 11 mei,” zegt Janice Roopram.

Bij speciaal leerlingenvervoer zetten de chauffeurs de kinderen in een rolstoel vast. Sommige kinderen kunnen net zelf instappen of zichzelf vastzetten. Chauffeurs die misschien wel behoren tot de risicogroepen komen dichtbij de kinderen. “Je merkt veel onrust en onbegrip, mensen die aangeven al wekenlang hun kleinkinderen niet te hebben gezien maar wel kinderen, ‘kwetsbare’ kinderen gaan rondrijden.”

Roopram vraagt zich af hoe het vervoersbedrijf omgaat met chauffeurs die tot de risicogroepen behoren. De testcapaciteit neem toe, mensen uit de zorg en het onderwijs kunnen worden getest. Roopram geeft aan dat ze graag willen zien dat ook de chauffeurs van de ritten voor speciaal onderwijs maar ook van de AV070 ook worden getest.

De lokale partij ontvangt ook signalen over het onveilige gevoel bij de chauffeurs van AV070. Roopram: ”Een aantal chauffeurs voelt zich niet gehoord. Zij mogen geen mondkapje dragen en ze moeten zelf de voertuigen reinigen. Ook moeten de chauffeurs zelf zorgen voor desinfecterende middelen die tevens moeilijk te verkrijgen zijn. Ze kunnen dan wel een bonnetje declareren van maximaal tien euro. Dit is omslachtig. De werkgever is hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid van hun personeel en vergeet niet de kwetsbare kinderen, gehandicapten en ouderen. Het is van cruciaal belang, dat de beroepsgroepen zoals de chauffeurs van het leerlingenvervoer speciaal onderwijs en van AV070 in alle veiligheid hun werk kunnen uitvoeren, vooral omdat de chauffeurs fysiek dichtbij de kwetsbare mensen/kinderen in de buurt komen.” aldus Janice Roopram.

Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, portefeuille doelgroepenvervoer, deelt de zorgen van raadslid Janice Roopram. “Het is werkelijk van de gekke, dat zowel de chauffeurs als passagiers dagelijks zonder enige vorm van bescherming, verstrekt vanuit de werkgever, aan het risico van besmetting worden blootgesteld”.

Lees hier onze schriftelijke vragen