Het besluit van burgemeester Van Zanen om geen vergunning te verlenen voor de vreugdevuren vanwege corona is spelen met vuur. Na eerst een verbod op legaal vuurwerk en nu ook het verbod op vreugdevuren, heeft de grootste partij in de Haagse gemeenteraad zorgen over de komende jaarwisseling. Hart voor Den Haag wil alsnog vreugdevuren tijdens Oudjaar.

Raadslid Dubbelaar: “Dit is vragen om problemen, hoe vervelend het ook is om dit te benoemen. De zorgen van het stadsbestuur over de toestroom van publiek bij de vuren is moeilijk te rijmen met de lange rijen voor de IKEA of de bouwmarkten. De vreugdevuren zorgen juist voor rust in de woonwijken. Juist op het strand had men kunnen experimenteren met een beperkt evenement in de buitenlucht, desnoods alleen met jongeren, Zelfs afstand houden is te regelen”.

Het verbieden van de vreugdevuren vanwege de volksgezondheid is een zoveelste stap in een lange lijst met maatregelen. Eerder werden de kroegen gesloten, de Sinterklaasintocht geschrapt, het afsteken van vuurwerk verboden. De horeca is nog steeds volledig dicht.

“Het aantal tradities dat overboord gezet is vanwege corona is ongekend. Natuurlijk is er Corona en drukte in de Haagse ziekenhuizen, dat voorop gesteld! Maar de illusie dat iedereen straks rustig thuis op de bank blijft zitten tijdens Oudjaar is ronduit naïef. Waarom wordt er niet gedacht in oplossingen en mogelijkheden? Het stadsbestuur volgt nu blind het kabinet en biedt geen perspectief. Wat kan wel, in plaats van wat kan niet?”, vraagt raadslid Dubbelaar.

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos doet alsnog een dringend beroep aan het stadsbestuur om te denken in oplossingen en het toestaan van vreugdevuren, in aangepaste vorm.