Raadsleden Dubbelaar en Martini: ‘Dit is een ramp voor mensen die een huis zoeken!’


Gisteren werd bekend dat het project The Grace voorlopig niet doorgaat en dat ook een vervolg project The Embrace onzeker is. Dat betekent dat er 2300 woningen niet gerealiseerd zullen worden. Deze vertraging zullen voor andere grote projecten dezelfde zijn als bij The Grace. Om verschillende redenen; stijging bouwkosten, regelgeving en aanvaardbaar beleggingsrendement. Uitstel van bouwontwikkelingen in de grote Haagse bouw- en ontwikkellocaties zoals Laakhavens en Binckhorst is rampzalig voor woningzoekende. De lokale partij Hart voor Den Haag wil opheldering van het college en heeft het onderwerp met spoed op de agenda laten zetten.
Hart voor Den Haag-raadslid Dubbelaar: “Je vraagt je wel eens af, ‘wat gaat er wel goed in Den Haag?’ Jarenlang hebben we te maken met extra bouwkosten op allerlei bouwprojecten. Nu worden we weer geconfronteerd met het nieuws dat de ontwikkelaar de bouw van een enorm aantal woningen gaat uitstellen vanwege de zorgen over de bouwkosten en de toekomst van de woningmarkt. Ondertussen is het oude gebouw Laakpoort al zo goed als gesloopt en zit men met een leeg stuk bouwgrond midden in de stad. Terwijl die duizenden woningzoekende in onze stad nog langer op een huis moeten wachten. Deze stad verdient beter!”


In eigen hand nemen
“De gemeente heeft op dit ogenblik geen enkel instrument om de bouw van eigen woningen te realiseren. Het Haags Bouwbedrijf ( HABO ) uit 1930, opgericht door oud wethouder en minister-president Willem Drees was toentertijd een antwoord op problemen welke in de Haagse bouwwereld speelden. Het bedrijf is helaas geprivatiseerd aan het einde van de vorige eeuw’, aldus raadslid Constant Martini. “Om de woningnood te bestrijden is nu wel krachtig gemeentelijk handelen nodig”.
Hart voor Den Haag wil opheldering en heeft een rondvraag aangemeld in de commissie Ruimte, waarbij de verantwoordelijk wethouder is uitgenodigd.
==================================
Rondvraag: Bouw woontorens The Grace uitgesteld


1) Is het college bekend met de berichten over The Grace?
2) Wat is het oordeel van het college bij het niet doorgaan van The Grace en kan het college een lijst opstellen welke andere bouwplannen hetzelfde lot zullen ondergaan als The Grace?
3) Wat voor mogelijkheden heeft het college om deze tegenvaller(s) zo snel mogelijk op te lossen?
4) Welke gevolgen en/of effecten heeft het annuleren van de woontorens?
5) Hoelang is de vergunning geldig en heeft de ontwikkelaar een bouwplicht voor deze ontwikkeling?
6) Op welk moment is de sloop van het gebouw Laakpoort afgerond?
7) Hoe gaat het college voorkomen dat de stad lange tijd een leegstaand kavel op deze plek heeft?
8) Heeft het stadhuis contact gehad met ontwikkelaar Included City Development en wat was hiervan de uitkomst?
(1) Vastgoedmarkt – Bouw woontorens The Grace in Den Haag uitgesteld,

 https://www.vastgoedmarkt.nl/177735/bouw-woontorens-the-grace-in-den-haag-uitgesteld