Raadsleden Dubbelaar en Verdonk: ‘Een paar keer klikken op de iPhone en ze hebben een dealer gevonden op Snapchat!’

Er komen steeds meer verhalen in de media over een groeiende groep jongeren die de e-sigaret of vape hebben ontdekt. Hart voor Den Haag ontvangt ook signalen van bezorgde ouders over het gebruik van vapes door jongeren. Deskundigen in Nederland waarschuwen voor de onbekende gezondheidsrisico’s en de verslaving aan nicotine. Fabrikanten verleiden nieuwe klanten met vrolijke kleuren, zoete smaken en wegwerp-vapes, deze zijn populair onder jongeren. Hart voor Den Haag begrijpt de zorgen van ouders en wil dat er een offensief komt om het groeiende gebruik onder jongeren te stoppen.

Raadslid Rita Verdonk, portefeuillehouder Volksgezondheid en Jeugd bij Hart voor Den Haag, “Het aantal rokende scholieren is lange tijd gedaald. Dat is goed nieuws, want iedereen weet dat roken niet gezond is. Dat het aantal rokende 16-jarige weer stijgt is zorgelijk. Ook de zorgen van ouders over het gebruik van vapes nemen wij serieus. Het verdient aandacht dat er een nieuwe trend is ontstaan bij jongeren om vapes te gebruiken. Deze producten bevatten ook nicotine, soms in hoeveelheden die hoger zijn dan in sigaretten. Er moet meer duidelijk worden over de effecten op de gezondheid van onze jeugd”.

Raadslid Dubbelaar: “Ik ben zo’n bezorgde ouder. Mijn vrouw en ik hebben twee pubers in huis en wij zien dagelijks wat er speelt onder deze doelgroep. Dit probleem hoor ik ook van andere ouders met pubers in mijn omgeving. Lemon-ice, pineapple-mango, de RandM Tornado en de Elf Bars zijn in allerlei smaken te krijgen. Prachtige marketing, maar de gevaren voor gezondheid en verslaving zijn niet bekend bij ouders. Fijn dat Rita Verdonk de zorgen van ouders serieus neemt!”

Illegale handel

De verkoop van e-sigaretten en vapes via tabakswinkels en speciale vapeshops is gereguleerd. Evenals bij verkoop van sigaretten hebben legale winkeliers te maken met wetgeving die verkoop aan minderjarige verbiedt. Zogenaamde snapchat-dealers verkopen hun illegale handel via de mobiele telefoon en jongeren weten deze makkelijk te vinden. Jongeren kopen veelal illegale buitenlandse producten, die officieel niet zijn toegestaan in Nederland.

“De handel van vapes via Snapchat-dealers moet aangepakt worden. Jongeren worden verleid met filmpjes op TikTok en Instagram. Een paar keer klikken op een mobiel en ze hebben een adres gevonden waar vapes gekocht kunnen worden. Ze kopen hier vage producten van Chinese fabrikanten, die bij de legale winkeliers niet te koop zijn. Het is een taak van de politie en onze burgemeester om deze illegale handel te stoppen”, aldus de raadsleden Verdonk en Dubbelaar van Hart voor Den Haag.

De lokale partij Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders in Den Haag over het groeiende gebruik van vapes door jongeren en de illegale handel via social media.

Lees hier onze schriftelijke vragen