Raadslid William de Blok: “Verdichting niet wenselijk in Valkenboskwartier!”
Op 14 mei 2020 is door de Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het gedeeltelijk slopen en veranderen van het kantoor in de Fahrenheitstraat 335 en naast de woning in de Amperestraat 44 tot 43 appartementen.
In 2018 was al een beginselplan ingediend bij de gemeente. Op 11 september 2020 is pas de eerste bewonersbijeenkomst gehouden. Dit terwijl in de ‘Handreiking communicatie particuliere bouwinitiatieven’ staat dat wanneer de gemeente het initiatief kansrijk acht het moment is aangebroken om de communicatie met de omgeving en met de belanghebbenden op te starten.
Raadsleden William de Blok en Jelle Meinesz van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos werden onlangs door buurtbewoners op de hoogte gesteld van de gang van zaken en trekken aan de bel. “Het is onverteerbaar dat het stadsbestuur in het coalitieakkoord heeft opgenomen dat er buiten de zogenaamde intensiveringsgebieden alleen woningen worden toegevoegd in wijken die daar beter van worden en in nauw overleg met de bewoners, beide is hier niet aan de orde,” briest De Blok. Het Valkenboskwartier is na de Schildersbuurt, Transvaalkwartier en Rustenburg- Oostbroek de meest verdichte wijk van Den Haag.
Omwonenden zijn een handtekeningenactie gestart om het bouwplan te stoppen. De reacties uit de buurt tonen dat weinig mensen op de hoogte zijn van de plannen, daarnaast vinden ze een toevoeging van 43 woningen op deze postzegel teveel. Ook is het bouwplan aantoonbaar in strijd met de regels van de ruimtelijke ordening, gezien de overschrijding van de maximale bouwhoogte. Het college heeft er echter voor gekozen om medewerking te verlenen aan dit bouwplan door middel van het verlenen van een ontheffing middels de zogenoemde kruimelgevallenregeling.
Door het toestaan van een hogere bouwhoogte krijgen omwonenden minder lichtinval en verminderd hun uitzicht.
Voor de ontwikkeling is door het stadsbestuur ook een vrijstelling op de parkeernorm gegeven. De parkeereis voor 43 woningen is vastgesteld op 30 parkeerplaatsen, waarvan 17 voor bewoners en 13 voor bezoekers. “Dit betekent dat de parkeerdruk in de omgeving zal toenemen. Het is niet wenselijk als gebruikers de openbare parkeerplaatsen belasten, nu de aanvraag niet voorziet in parkeerplaatsen op eigen terrein,” aldus Meinesz.
De gulden middenweg is volgens de raadsleden het omzetten van het oude PTT gebouw aan de Fahrenheitstraat naar woningbouw voor starters en de overige gronden gebruiken voor (fiets)parkeren op eigen terrein en de resterende ruimte een invulling te geven waar in de wijk behoefte aan is zoals bijvoorbeeld een openbare binnentuin. De Blok hierover: “Het is evident dat er een woningbouwopgave is in de stad. Daar moeten we ook in voorzien. Omzetting van het PTT gebouw naar woningen begrijpen we dan ook. Maar het volplempen van de open ruimte achter het gebouw gaat wat ons betreft te ver. Het zou mooi zijn als deze ruimte in samenspraak met de omwonenden ten goede komt aan de wijk.” De raadsleden vragen het stadsbestuur om opheldering.
Lees hier onze schriftelijke vragen