Ralf Sluijs: “In de bruine kroeg is iedereen gelijk, deze zaken moet je koesteren.”

Café Kleine Witte, De Waag, Bodega de Posthoorn, De Poort: allemaal authentieke bruine kroegen in Den Haag die gekoesterd moeten worden. Om die reden wil Hart voor Den Haag een gemeentelijke monumentenstatus voor de Haagse, bruine kroeg. “Deze zaken moet je koesteren en zuinig op zijn”, zegt raadslid Ralf Sluijs in De Telegraaf.

Zaterdag 7 oktober is het de Dag van de Bruine Kroeg. Een mooie gelegenheid, volgens Sluijs om te pleiten voor een gemeentelijke monumentenstatus, die door de betreffende cafés zelf kan worden aangevraagd en het interieur beschermt. “Een ziel in de zaak kun je niet kopen, wel eruit slaan en dat is precies waarom we de historische interieurs willen beschermen”, zegt Sluijs die stelt dat dit ook geldt bij een eventuele overname. “Hippe lunchtentjes zijn er al genoeg: zo behouden we de bruine kroeg, waar iedereen gelijk is en waar mensen van jong tot oud elkaar ontmoeten, het interieur ook voor de toekomst.”

Honderdveertig jaar 

De Kleine Witte aan de Mallemolen is misschien wel de oudste bruine kroeg van Den Haag. De zaak bestaat maar liefst honderdveertig jaar. “We zijn daar ontzettend trots op”, zeggen eigenaren Patrick Ravenswaay en Claudia Aliet in de krant. De bruine kroeg is vier decennia in eigendom van de familie van Patrick. “De gewone manschappen van de Frederikskazerne kwamen hier en de officieren gingen naar Sociëteit De Witte. Er is in al die tijd weinig veranderd, behalve goede isolatie en het tapijt op de vloer is weg. Dat was gewoon onhandig. Natuurlijk liggen de tapijtjes nog wel gewoon op tafel”, legt de kastelein uit. Dat tapijtje op tafel hoort echt bij een bruine kroeg, vindt hij. “Een ander vast ingrediënt is het gemêleerde publiek; in de bruine kroeg komen werklui en notarissen elkaar tegen.” Natuurlijk is De Kleine Witte ook meegegaan met de tijd. Daardoor loopt de zaak nog elke dag als een trein. “We schenken ook cocktails.”

Waardering voor historie 

“Ik zou het geweldig vinden om een gemeentelijke monumentenstatus te krijgen”, zegt Aliet. “En het is fijn als het interieur wordt beschermd, mochten we de zaak ooit verkopen.” “Het is ook een stukje waardering voor de historie”, vult Ravenswaay aan. “Het is belangrijk voor de stad dat dit soort plekken in stand blijven, zeker omdat Den Haag zo verandert. De sociale functie is onbetaalbaar. Hier komen klanten in hun eentje en vinden altijd gezelschap.” De zaak aan de Mallemolen ademt historie: aan de wanden sieren foto’s van vroegere eigenaren en vaste klanten. Net als zijn moeder groeide Patrick letterlijk op in de kroeg. “Ik werk hier al vanaf mijn zestiende.” 

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. “De bruine kroeg is nog altijd springlevend, maar zijn wel minder dik bezaaid dan vroeger. Daarom kan een gemeentelijke monumentenstatus helpen”, aldus Sluijs.