Ralf Sluijs: “Vertrek hoofdkantoor zou een ramp zijn voor de Haagse economie”

Het vertrek van het hoofdkantoor van Shell uit Nederland is een van de oplossingen om een einde te maken aan de dubbele aandelenstructuur waarmee het bedrijf te maken heeft. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een interview van de bestuursvoorzitter Ben van Beurden in het FD. Reden genoeg om bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos alle alarmbellen af te laten gaan. ‘Shell is een giga banenmotor voor onze regio’.

Hoewel de woordvoerder benadrukt dat er geen concrete plannen zijn om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen, wordt de optie wel open gehouden. Van Beurden zegt in het FD-interview na te denken over een verhuizing omdat het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen definitief van tafel is. Hierdoor valt de Britse energiereus onder twee belastingregimes en is het gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. De dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk staat namelijk al jarenlang op nul. Hart voor Den Haag ziet de berichtgeving met lede ogen aan. Ook het stevige anti-Shell geluid wat de laatste jaren klinkt vanuit de milieulobby en diverse partijen in de raad is de partij een doorn in het oog: “We moeten juist trots zijn dat het hoofdkantoor van Shell in onze stad staat en daarmee een banenmotor van formaat is. Het college mag wat ons betreft een veel sterker ‘rode-loper’ beleid richting het bedrijf voeren”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Een vertrek van het hoofdkantoor van Shell uit Den Haag, zou volgens Hart voor Den Haag rampzalig zijn voor de Haagse economie. “Los van de vele banen die direct aan Shell gelinkt zijn, gaat het ook om talloze banen die een indirect verband houden met het Haagse hoofdkantoor. De hotels, de restaurants, de middenstand, galeries, de musea en ga zo maar door zijn voor een fors deel afhankelijk van de medewerkers van Shell en de vele (internationale) gasten die zij ontvangen in de stad. Als dat fundament onder onze toch al kwetsbare economie wegvalt, dan vrees ik voor de toekomst van veel Haagse ondernemers”, aldus Sluijs.

Beperkte invloed

De grootste partij wil dat het college alles op alles zet om de multinational in Den Haag te houden. De president-directeur van Shell, mevrouw Marjan van Loon heeft ook zitting in de Economic Board en adviseert het college zodoende over het Haagse economische beleid. “We hopen natuurlijk dat mevrouw van Loon er alles aan doet om een verhuizing vanuit Den Haag te voorkomen. En hoewel de invloed van het college op een dergelijk besluit van Shell natuurlijk beperkt is, vinden wij wel dat het stadsbestuur een eventueel vertrek bovenaan de agenda moet plaatsen. Zo willen we dat er een impactanalyse komt van wat de gevolgen voor de economie van Den Haag en de regio Haaglanden zijn, mocht Shell ooit vertrekken. Concreet wil ik gewoon weten hoeveel banen er op het spel staan. De belangen zijn te groot om nu achterover leunen en af te wachten”, zegt Sluijs. De uitkomsten van de impactanalyse kunnen volgens de partij een stevig signaal zijn richting het kabinet om met maatregelen te komen om Shell voor Nederland en Den Haag te behouden.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen