Ralf Sluijs: “Spoedcompensatie is broodnodig, anders halen velen de kerst niet”

De ondernemers van het Zeeheldenkwartier in Den Haag zijn ten einde raad nu de wijk hermetisch is afgesloten van de buitenwereld door werkzaamheden aan de riolering, tramlijn 16 en de terugkeer van de gracht op het Piet Heinplein. “Een lockdown na de coronalockdown die tot eind dit jaar duurt”, zegt ondernemer Marcel Hinderink van Heering Office aan de Zoutmanstraat in De Telegraaf. Hart voor Den Haag pleit al langer voor nadeelcompensatie en trekt nu weer aan de bel. ‘Anders halen ze de kerst niet.’

Nu de Zoutmanstraat volledig is afgesloten voor verkeer is de wijk aan drie kanten onbereikbaar. “Het Piet Heinplein, de Zoutmanstraat bij de Laan van Meerdervoort en de Zoutmanstraat bij de Elandstraat. Het is net een oorlogsgebied. Het Zeeheldenkwartier zit letterlijk en figuurlijk op slot”, zegt Hinderink in de krant. Probleem is de coördinatie van de werkzaamheden en belabberde bebording waardoor voetgangers tegen een hek aanlopen. Verkeersregelaars kunnen ook niet aangeven waar bezoekers wel langs kunnen. “En de situatie verandert dagelijks. Dit is een ramp voor ondernemers.”

Papierwinkel

De gemeente wijst op de generieke regeling voor nadeelcompensatie. Deze regeling geldt echter niet voor ondernemingen die korter dan drie jaar bestaan. “Bovendien is er geen tijd meer voor deze papierwinkel. Er moet noodhulp komen. Denk aan het betalen van de huur”, vindt Hinderink. BIZ Zeeheldenkwartier-voorzitter Milan Roda is het daarmee eens. “Er moet wijkbrede compensatie komen, want ook ondernemers waar de straat niet openligt plukken hier vruchten van. De loop is eruit. Als er niets gebeurt, heb je straks een mooi winkelgebied zonder ondernemers”, waarschuwt hij. “Aan de coronalockdown kon niemand wat doen, maar ondernemers hebben hierdoor geen vlees op de botten meer.”

‘Ondernemers staan in de kou’

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is het eens met de ondernemers. “De opstelling van de gemeente is werkelijk ongehoord. Terwijl de halve stad openligt, komt het woord ‘nadeelcompensatie’ in het nieuwe coalitieakkoord niet eens meer voor. Ondernemers staan echt in de kou”, zegt Sluijs die erop wijst dat het college een voortzetting is van het vorige. “De belofte van een uniforme compensatieregeling voor ondernemers die door toedoen van langdurige werkzaamheden aantoonbaar omzetverlies lijden, is nooit waargemaakt. Ondanks onze aangenomen motie is de regeling nooit naar de raad gestuurd. Een schoffering van het hoogste orgaan en een klap in het gezicht van de ondernemers. Gevolg is dat we straks mooie straten hebben maar geen winkeliers meer. Zonder spoedcompensatie halen velen de kerst niet”, aldus Sluijs die wil dat de noodkreet nu wel serieus genomen wordt. “Het is kiezen of delen: ondernemers naar de knoppen laten gaan en leegstand creëren of zorgen dat ze door deze periode heen geholpen gaan worden. Mede omdat het werk nog maanden gaat duren vraag ik ook om maatwerk, ga snel met ze om tafel en bekijk per ondernemer wat nodig is en wat kan. Help ze”, besluit het raadslid.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.