Raadslid Sluijs doet WOB-verzoek: “Er is geen spaander meer heel van Remkes zijn integriteitsagenda”

Het Haagse stadsbestuur blijft weigeren open kaart te spelen. Het houdt niet alleen het rapport achter van Hoffman Bedrijfsrecherche over de handelswijze van een wegens integriteits-kwesties vertrokken topambtenaar, het weigert ook een rapport van Bureau Berenschot openbaar te maken, waar in ieder geval over één zittende wethouder een officiële verklaring van niet-integer handelen is gedaan.

“Het heeft er alle schijn van dat VVD-burgemeester Remkes willens en wetens het straatje van partijgenoot wethouder Revis schoon wil houden en dat heeft niets met integriteit te maken”, aldus Ralf Sluijs, die stelt dat Revis weet of misschien wel de opdracht heeft gegeven om buiten de gemeenteraad om 1,5 miljoen euro meer te betalen aan de bouwer van het cultuurpaleis aan het Spui.

Zwijggeld?
De topambtenaar heeft zich volgens berichtgeving in het NRC schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en het schuiven met geld. “Dat alleen is al een aangifte waard. Waarom is dat niet gebeurd? Is of wordt er zwijggeld aan de opgestapte topambtenaar betaald om het college en dan met name bouwwethouder Revis buiten schot te houden?’, aldus Sluijs, die vindt dat burgemeester Remkes hoog spel speelt om de geheime stukken niet met de raad te delen. “Ik word belemmerd in het doen van mijn controlerende taak en neem deze obstructie van mijn werk hoog op”.

Remkes als doofpotexpert
Met veel tromgeroffel maakte burgemeester Remkes oktober vorig jaar bekend dat integriteit zijn speerpunt op het stadhuis zou zijn. Een extern, onafhankelijk bureau zou het beleid van de gemeente Den Haag op het gebied van integriteit onderzoeken. Het moest ook met voorstellen voor verbetering komen. Ook wilde Remkes regelmatig risico’s in kaart laten brengen en maatregelen nemen om die (en de gevolgen ervan) te beperken. “Puntje bij paaltje ontpopt de burgervader zich als ware doofpotexpert, die behoorlijk wat tapijt op zijn werkkamer heeft ingeslagen om stinkende zaakjes onder te schuiven”, aldus Sluijs die stelt dat er van de integriteitsagenda geen spaander meer heel is. “Hetzelfde geldt voor alle coalitiepartijen die de doofpotcultuur bij de laatste raasvergadering hebben omarmd door tegen het openbaar maken van het Hoffmann-rapport te stemmen”.

Brief met WOB-verzoek inzake misstanden
In een uitgebreide brief aan het college wil Sluijs de verborgen gehouden informatie middels een WOB-verzoek openbaar krijgen. Het Hoffmann Rapport inclusief bijlagen, alle gespreksverslagen tussen de gemeente en VolkerWessels, alle gespreksverslagen tussen wethouder Revis en de gewezen topambtenaar en het integriteitsrapport van Bureau Berenschot over de zittende wethouders. Ook wil Hart voor Den Haag bouwdossiers, facturen, gespreksverslagen en notulen inlezen. “Er worden bouwbudgetten aangepast, fictieve bedragen in rekening gebracht en het weggeven van een kerk lag in de pijplijn. In opdracht van wie deed de topambtenaar dat? Als je bedenkt dat de topambtenaar ‘de schaduw van Revis’ werd genoemd, is het ‘Ik weet nergens van’ van Revis op zijn minst ongeloofwaardig te noemen”, aldus Sluijs.

Naast het WOB-verzoek wil Hart voor Den Haag middels schriftelijke vragen nog een aantal prangende zaken opgehelderd hebben.

Lees hier onze schriftelijke vragen