Op dinsdagochtend 18 juli werd Den Haag opgeschrikt door een verontrustende daad van haatcriminaliteit en vandalisme op het Internationaal Homomonument aan de Koekamp. Het monument is op afschuwelijke wijze beklad met haatzaaiende en discriminerende teksten, waarbij ook de regenboogbankjes niet gespaard zijn gebleven. De Haagse VVD, Hart voor Den Haag, D66 en Partij voor de Dieren veroordelen krachtig elke vorm van haat en discriminatie en roepen op tot actie.

Fractievoorzitter van de Haagse VVD, Lotte van Basten Batenburg, reageerde verontwaardigd op het nieuws: “Weer een walgelijke actie van LHBTQI+ haat in Den Haag. Het Internationaal Homomonument beklad met heftig discriminerende teksten. Dit moet ophouden! Monument moet zo snel mogelijk schoongemaakt en er is meer toezicht nodig.”

Ook andere partijen zijn niet te spreken over deze actie. Zo laat Rita Verdonk, Hart voor Den Haag, weten: “Wanneer houdt dit nu eindelijk eens op. Woorden en overtuigingskracht blijken wederom niet te werken, tijd dus voor strikte handhaving. Artikel 1 van de Grondwet is heel duidelijk; discriminatie is niet toegestaan. ”

Marije Mostert, D66 Den Haag, reageerde eveneens geschokt: “Weerzinwekkende haat op deze bijzondere gedenkplek. Onacceptabel. We zijn met meer. Laten we samen opstaan tegen haat.”

Robin Smit, van de Partij voor de Dieren, vult aan: “Dit is geen losstaand incident. Het laat wederom zien dat haat tegen de queer gemeenschap nog geen verleden tijd is. Daarom moeten we als gemeente meer werk maken van acceptatie en emancipatie van de queer gemeenschap.”

De vier partijen maken daarom gezamenlijk een vuist tegen alle vormen van haatcriminaliteit. De partijen roepen op om deze rouw- en gedenkplek direct te laten schoonmaken en te herstellen. Daarnaast dringen de partijen er bij het college op aan om hard op te treden tegen haatcriminaliteit en ervoor te zorgen dat de daders worden opgespoord en passend worden gestraft.

Al langere tijd wordt de sfeer rond het monument als grimmig ervaren. Ook hebben er in onze stad de laatste tijd meerdere gebeurtenissen tegen de LHBTQI+ gemeenschap plaatsgevonden. Het is daarom tijd om de discussie voor cameratoezicht bij het monument weer te voeren. Hoewel cameratoezicht in de eerste plaats niet wenselijk is vanwege de mogelijke afschrikwekkende werking om te herdenken, laat deze criminele actie wederom zien dat het nodig is om actie te ondernemen. Daarom roepen de Haagse VVD, HvDH, D66 en PvdD gezamenlijk op om met vertegenwoordigers van de LHBTQI+ gemeenschap in overleg te gaan om de mogelijkheden van extra toezicht zoals extra surveillance en/of tijdelijke camera’s te bespreken, en, indien er overeenstemming komt, over te gaan tot actie.

Het Internationaal Homomonument moet een veilige plek zijn en blijven voor iedereen