Er moet een speciale renteloze Den Haag-beurs komen voor iedereen die zich wil omscholen voor een compleet nieuwe stap in hun loopbaan. Zo kan de werkloosheid en bijvoorbeeld het dreigende lerarentekort tegelijk worden aangepakt. Dat staat in het nog te verschijnen verkiezingsprogramma van Groep de Mos.

Die beurs is belangrijk, omdat hardwerkende Hagenaars niet thuis moeten zitten als hun werk verdwijnt door bijvoorbeeld automatisering. Fractievoorzitter en lijsttrekker Richard de Mos: “Dat risico bestaat natuurlijk. Daarom moet de gemeente snel een renteloze lening beschikbaar stellen om een nieuwe opleiding te kunnen volgen. Wij moeten vijftigplussers niet afschrijven, ze kunnen meer dan je denkt en we hebben ze heel hard nodig!”

De Mos: “Als je bijvoorbeeld al twintig jaar achter de kassa werkt en je op je vijftigste je baan kwijtraakt omdat we straks supermarkten hebben zonder kassamedewerkers, dan kun je met deze beurs een carrièreswitch maken.” Na het vinden van een nieuwe baan kan het opleidingsgeld worden terugbetaald. Groep de Mos pleit daarmee voor een renteloos omscholingsbudget naar een kansrijk beroep voor alle inwoners van de stad.

De lijsttrekker van de Haagse oppositiepartij vindt dat iedereen een goede kans op werk verdient. “We moeten samen met het bedrijfsleven kijken naar studies die passen bij de uitdagingen van Den Haag, zodat er een goede match ontstaat voor eenieder. Er dreigt bijvoorbeeld een gigantisch lerarentekort. Waarom scholen we mensen niet om tot leraar?” Door goede afspraken te maken met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen krijg je in feite studies met een baangarantie.

“We moeten het voortouw nemen in Den Haag en zoveel mogelijk Hagenaars aan het werk houden. Niemand hoeft onnodig thuis te zitten. Dat is mijn belofte aan de stad,” aldus De Mos, die in 2018 hoopt de grootste partij van de stad te leiden en een aantal wethouders te leveren. “Dan kunnen we echt meters maken.”