Raadsleden De Mos en Sluijs: “Met Binnenstadfonds bezoekersstroom op peil houden”

De renovatie van het Binnenhof gaat zeker twee jaar langer duren en is op zijn vroegst pas eind 2028 deels klaar. De kosten voor de verbouwing zijn inmiddels verviervoudigd en opgelopen tot een duizelingwekkende 2 miljard euro. Hart voor Den Haag wil dat het Rijk de Hofstad gaat compenseren voor de forse economische schade die de binnenstad wordt toegebracht.

“In plaats van vijfenhalf jaar, blijft de Haagse binnenstad voor zeven lange jaren een grote bouwput. Nog altijd weten de ondernemers niet hoe ze voor hun omzetverlies worden gecompenseerd,” aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos en raadslid Ralf Sluijs (woordvoerder economie). “Het Binnenhof is het kloppende hart van de democratie, maar ook van de Haagse economie.” Na Scheveningen is het middeleeuwse complex de belangrijkste toeristische trekpleister van Den Haag. “Dan zou je zeggen dat dit college bij het Rijk op haar achterste poten zou staan nu de binnenstad door Rijksfalen de ene na de andere economische klap te verwerken krijgt. Helaas: niets is minder waar!” De grootste partij wil dan ook dat het Rijk fors bijdraagt aan een Binnenstadfonds waarmee de bezoekersstromen, middels een aantrekkelijke programmering, op peil gehouden kunnen worden.

Quickscan economische schade weggehoond
Door corona verloren de omliggende winkels en horecazaken al veel ambtenaren als klant. Tel daar de Binnenhofoperatie en andere bouwprojecten bij op en je snapt dat de ondernemers in de binnenstad niet overlopen van optimisme. “Al jaren wijzen wij op de impactanalyse van Deloitte.” In een quickscan uit 2017 schatte het adviesbureau de economische schade op 38 miljoen euro per jaar. Bij een verbouwing van vijfenhalf jaar zouden winkels, horeca, hotels en musea dus meer dan 200 miljoen euro inkomsten mislopen. “D66-wethouder Bruines bagatelliseerde het rapport. Liever balletje balletje met de elite dan opkomen voor de eigen stad. De beloftes die ze deed bleken ook nog eens boterzacht: ze ging er natuurlijk alles aan doen om te zorgen dat mensen wél blijven komen, maar de toegezegde uitkijktoren is er nog steeds niet, Het Plein is toch een opslagplaats geworden met naargeestige hekwerken en ook op de Hofvijver drijven inmiddels gigantische bouwketen”, zegt De Mos die als wethouder beduidend mooiere plannen had voor de Hofvijver. “Wij waren al rond waren met de Efteling om naar voorbeeld van de zingende waterlelie, een Haags prinsesje de 800-jarige geschiedenis van het Binnenhof te laten vertellen. Ook had het Rijk wat ons betreft moeten meelappen aan het realiseren van het Eschermuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade. Behalve om zeep geholpen kansen, zien we nog weinig daadkracht bij dit college”, aldus De Mos en Sluijs.

Ruimhartig vangnet
Beide raadsleden pleiten voor een ruimhartig vangnet voor ondernemers die hier een beroep op moeten doen. “Het Binnenhof trok heel veel binnen- en buitenlandse toeristen, wat musea, horeca en winkels ook veel spontane bezoekers opleverde. Die bezoekersstroom valt nu nog langer weg en dat moet voor ondernemers en culturele instellingen gecompenseerd worden. “Dus hoe zit het met die compensatieregeling die, volgens een vertrouwelijke brief van oud-staatssecretaris Raymond Knops, in 2019 nabij leek maar waarover nog steeds geen duidelijkheid is? En wordt die regeling, als die er al is, nu uitgebreid omdat de verbouwing twee jaar langer duurt? Als het Rijk niet gaat bewegen om meer te doen voor de stad die, door hun handelen, economisch zo hard geraakt wordt dan moet het college een schadeclaim indienen. Zo simpel is dat,” aldus De Mos en Sluijs die een beroep doen op wethouder Bruines om het zover niet te laten komen.

Hart voor Den Haag heeft inmiddels een rondvraag aangevraagd in de Haagse gemeenteraad.