Raadslid Dubbelaar: “Structurele straatvervuilers heropvoeden met werkstraffen!”
Groep de Mos wil dat het stadsbestuur de overlast van bij-plaatsingen bij restafval-containers (ORAC’s) keihard gaat aanpakken. De lokale politieke partij van Den Haag is van mening dat ongewenst gedrag, naast stevige geldboetes, ook is te beïnvloeden met het opleggen van werkstraffen voor recidivisten. Komende week wordt er in de gemeenteraad gesproken over het Huishoudelijk Afvalplan. Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag wil deze gelegenheid aangrijpen om het grote probleem van illegale bij-plaatsingen op de politieke agenda te zetten.
Raadslid Arjen Dubbelaar: “Onze partij wordt overspoeld met klachten over bij-plaatsingen en ik begrijp deze ergernissen heel goed. Door de hele stad zijn verschillende mini-vuilnisbeltjes rondom ORAC’s te vinden, veroorzaakt door illegale bij-plaatsingen. Dat moet keihard aangepakt worden en dat gaat prima met het opleggen van werkstraffen. Asociale inwoners van Den Haag die weigeren de spelregels in onze mooie Haagse samenleving te respecteren moeten voor straf meehelpen om hun eigen buurt op te ruimen.”
Huishoudelijk Afvalplan
Het Huishoudelijk Afvalplan dat komende week in de gemeenteraad wordt besproken, gaat naast de aanpak van bij-plaatsingen, ook over het scheiden van afval. De gemeente heeft een wettelijke verplichting om te zorgen voor de inzameling van huishoudelijk afval en is er door de rijksoverheid een forse ambitie voor 2020 geformuleerd in 75% afvalscheiding en maximaal 100 kilo restafval.
“In Den Haag wordt momenteel 31% gescheiden ingezameld, dus daar ligt een uitdaging. Het stadsbestuur wil een proef gaan doen met gekleurde vuilniszakken, maar in een stad met veel hoogbouw gaat dat niet werken. Het idee dat mensen vijf verschillende soorten afval moeten scheiden in huis, in vijf verschillende vuilnisbakken, is volkomen belachelijk. Wij zien de komende jaren meer haalbaarheid in het fors verminderen van huishoudelijk afval, het nakomen van bestaande spelregels over het op de juiste manier aanbieden van huisvuil en door middel van nascheiding bij de gemeentelijke afvalverwerker. Nascheiding is één van de mogelijkheden om de scheidingsresultaten verder te verbeteren”, aldus Groep de Mos raadslid Arjen Dubbelaar.