Lex Kraft van Ermel: “Volg het goede voorbeeld van de politie in Amsterdam en Rotterdam!”

In Amsterdam is een maand geleden de eerste pop-up politiepost in de stad gevestigd. Daarmee volgen zij hun Rotterdamse collega’s die dat initiatief een jaar geleden namen. Ook zette men onlangs in de Week van de Veiligheid pop-up tafels in de wijken neer zodat stadswachten met bewoners in discussie konden gaan over veiligheid. Het doel is niet om de bestaande politiebureaus te vervangen, maar het doel is om een een extra aanspreekpunt te regelen voor laagdrempelig buurtcontact met bewoners.

Groep de Mos / Ouderen Partij-raadslid Lex Kraft van Ermel: “Dat lijkt me nou een goed voorbeeld voor de Haagse politie. Eerder pleitte ik al voor meer zichtbaarheid van wijkagenten. Ook heb ik voorgesteld om een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) aan iedere Haagse wijk te koppelen. Het zijn allemaal voorstellen om de politie en andere handhavers dichter bij de burger te brengen. Daarmee ontstaat meer begrip voor hun werk bij de burger. Andersom leren handhavers wat er leeft in de wijk. Helaas konden deze eerdere voorstellen niet rekenen op de steun van het College.”

Pop-up politiebureaus zijn een goed alternatief, stelt Kraft van Ermel. “Je kunt ze plaatsen in Buurthuizen van de Toekomst of tijdelijk in leegstaande (winkel)panden in de stad. Om de kosten te drukken heb je de medewerking van vastgoedeigenaren nodig. Bijkomend voordeel is dan dat leegstand in bijvoorbeeld winkelcentra wordt verminderd.”

Schriftelijke vragen
Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt het lid Kraft van Ermel (Groep de Mos / Ouderen Partij) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1. Bent u bekend met de berichten in De Telegraaf (1) en Metro (2) over pop-up politiebureaus en pop-up tafels?

2. Bent u het met Groep de Mos / Ouderen Partij eens dat er geen afstand moet zijn tussen politie en andere handhavers enerzijds en burgers anderzijds?

3. Hoe oordeelt u de afstand tussen politie en handhavers enerzijds en burgers anderzijds in Den Haag op dit moment?

4. Hoe oordeelt u over de initiatieven van de politie in Amsterdam en Rotterdam?

5. Bent u bereid om met de Haagse politie eenheid in overleg te gaan om pop-up politiebureaus in te  richten in bijvoorbeeld lege winkelpanden en/of Buurthuizen van de Toekomst en deze voor een aantal maanden als laagdrempelig buurtcontact te behouden? Zo neen, waarom niet?

6. Bent u bereid om BOA’s te laten participeren in deze pop-up politiebureaus om burgers meer kennis te laten nemen van de taken en verantwoordelijkheden van BOA’s? Zo neen, waarom niet?

(1) http://www.telegraaf.nl/premium/reportage/24846169/__Pop-up_politiepost__.html
(2) http://www.rotterdam.nl/stadswacht010