Groep de Mos wil van Holowat naar verplichte excursie voor jongeren naar Auschwitz

Fractievoorzitter Richard de Mos: ‘Beschamend dat het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid voor het bestrijden van antisemitisme afschuift op scholen’

Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten op Nederlandse scholen is in de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog geweest als in 2015. Dit blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2015 van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI). Het centrum dringt aan op maatregelen om het antisemitisme op onderwijsinstellingen terug te dringen. “Antisemitische incidenten brengen de veilige leeromgeving van leerlingen in gevaar en een stijging voorspelt weinig goeds voor de toekomst”, zegt CIDI-directeur Hanna Luden die spreekt over een “zorgelijke trend”. Des te actueler worden de aangehouden Groep de Mos moties ‘schoolreis voormalig doorvoer- en / of concentratiekamp’ en ‘realisatie Joods Historisch Museum’, die tijdens het debat over het coalitieakkoord op 25 juni 2014 zijn ingediend.

Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos: “Twee jaar na het indienen van mijn moties om de Holocaust blijvend te herinneren en antisemitisme te bestrijden, schuift het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid af op scholen en komt het niet verder dan een voorlichtingsprojectje dat de Jodenvervolging op Haagse VMBO-scholen bespreekbaar moet maken. Dat het voorlichtingsproject een farce is, werd onlangs pijnlijk duidelijk in een item van PowNed, waar geen van de geïnterviewde jongeren een idee had van de massamoord op Joden ten tijde van de Holocaust”.

Groep de Mos vindt het hoog tijd om leraren beter terzijde te staan bij het geven van Holocaust-lessen door in te zetten op het principe ‘zien is geloven’, waarbij leerlingen op excursie gaan naar de plekken des onheils. Een bezoek dat het meest indruk maakt is zonder twijfel een excursie naar het massavernietigingskamp Auschwitz, waar de moord op circa één miljoen mensen aldaar nog steeds beklemmend voelbaar is. Het zou, in het kader van het vroegtijdig bestrijden van antisemitisme en wellicht zelfs het voorkomen radicalisering, goed zijn dat elke Haagse leerling uit het middelbaar onderwijs, maar zeker die van scholen waar de Holocaust vergeten is en waar antisemitisme de kop opsteekt, een excursie naar Auschwitz, de voormalige hel op aarde, maakt. Excursies naar gedenkwaardige plekken dichter bij huis, zoals het Anne Frank Huis en het voormalig doorvoerkamp Westerbork, zijn natuurlijk een eerste goede stap.

“Hoewel lessen over de Tweede Wereldoorlog tot het verplichte curriculum op scholen behoren, voelen leraren zich steeds minder vrij om in de klas over de moord op ruim zes miljoen Joden te spreken. Dit terwijl juist het onderwijs de plaats is om vooroordelen tegen Joden, die veelal op jonge leeftijd worden aangeleerd, te ontmantelen. Zeker in een stad die zowel door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) als de veiligheidsdienst AIVD is aangewezen als zogenaamde ‘Jihadstad’. In plaats van wegkijken zou het Haagse stadsbestuur hier haar verantwoordelijkheid moeten nemen door het financieren van deze excursies, zeker nu zij zichzelf op de borst klopt dat zij veertig miljoen euro op de jaarrekening heeft overgehouden’, aldus Richard de Mos die het stadsbestuur middels schriftelijke vragen opnieuw oproept om iedere Haagse scholier uit het middelbaar onderwijs op excursie naar Auschwitz te sturen.

Naast Auschwitz-excursies voor scholieren pleit Groep de Mos ervoor dat het College van ‘Jihadstad’ Den Haag, waar Joodse instellingen anno 2016 beveiligd moeten worden, het voortouw neemt bij het opvolgen van de aanbevelingen zoals die door het CIDI zijn gedaan. Als op een school lessen over de Holocaust verkeerd uitpakken door reacties van leerlingen, dan moet de leerkracht dat melden aan de schoolleiding. Zo kan het via de onderwijsinspectie bij de politiek terecht komen en ontstaat er een helder beeld van wat er verkeerd gaat en in welke mate.

De Mos: “Als dat beeld eenmaal helder is, moet burgemeester Van Aartsen ook vroegtijdig durven doorpakken, onder meer door op te treden tegen leerlingen, en indien nodig hun ouders, die antisemitisch en radicaal gedrag vertonen door hen tot een confronterende excursie richting Auschwitz te verplichten. Alleen dan zal binnenkomen waar haat jegens andere bevolkingsgroepen toe kan leiden”.

Schriftelijke vragen

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met de berichten ‘Antisemitisme op school en voetbalveld stijgt’ (1) en ‘Holowat?’ (2)?

Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten op Nederlandse scholen is in de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog geweest als in 2015. Dit blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2015 van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI). Het centrum dringt aan op maatregelen om het antisemitisme op onderwijsinstellingen terug te dringen. “Antisemitische incidenten brengen de veilige leeromgeving van leerlingen in gevaar en een stijging voorspelt weinig goeds voor de toekomst:, zegt CIDI-directeur Hanna Luden die spreekt over een “zorgelijke trend”. Het speciale voorlichtingsproject waarmee uw stadsbestuur de Holocaust bespreekbaar wil maken op het VMBO slaat niet aan, omdat jongeren geen idee hebben wat de Jodenvervolging inhield.

2) Kunt u duiden hoe uw College het groeiende antisemitisme op scholen en de aanhoudende onwetendheid over de Holocaust eindelijk eens gaat bestrijden, zonder dat u daarbij de verantwoordelijkheid eenduidig afschuift op de Haagse scholen, zoals u eerder in uw beantwoording op eerdere vragen heeft gedaan (RIS281962)? Kunt u in uw beantwoording aangeven hoe u daarbij de aangehouden Groep de Mos moties ‘schoolreis voormalig doorvoer- en / of concentratiekamp’ (RIS273850) en ‘realisatie Joods Historisch Museum’ (RIS273851), waar u ten tijde van het debat over het coalitieakkoord op 24 juni 2014 positief over was, eindelijk handen en voeten gaat geven?

3) Wat zou het uw College kosten om iedere Haagse leerling gedurende zijn / haar middelbare schoolperiode een excursie naar het voormalig concentratiekamp Auschwitz te laten maken? Kunt u ook een kostenraming geven voor de opties excursie voormalig doorvoerkamp Westerbork en een excursie naar het Anne Frankhuis?

4) Heeft u de bereidheid om een excursie van alle Haagse middelbare scholieren naar Auschwitz te financieren? Indien u niet de bereidheid heeft om jongeren middels een excursie naar Auschwitz, de voormalige hel op aarde, bij te brengen wat de Holocaust inhield, heeft u dan tenminste de bereidheid om ervoor te zorgen dat u de financiering van een excursies naar Westerbork en het Anne Frankhuis voor uw rekening neemt? Zo neen, waarom niet?

5) Deelt u de mening dat we jongeren die antisemitisch gedrag vertonen door een bezoek aan Auschwitz van hun antisemitisme kunnen genezen? Zo ja, wilt u deze jongeren en indien nodig ook hun ouders, verplichten om een excursie naar Auschwitz te maken? Graag een heldere toelichting hoe u e.e.a. wilt gaan doen.

Het CIDI heeft voorgesteld om lessen over de Holocaust die door reacties van leerlingen verkeerd uitpakken te melden.

6) Heeft u de bereidheid om het advies van het CIDI over te nemen, zodat we in Den Haag een helder inzicht krijgen in de problemen die het geven van Holocaust-lessen met zich meebrengen, zodat wij groeiend antisemitisme vroegtijdig in de kiem kunnen smoren? Zo neen, waarom niet?

(1) ‘Antisemitisme op school en voetbalveld stijgt’, Metro, 2 mei 2016

(2) ‘Holowat’?’, PowNed, 31 maart 2016