Volgens consumentenprogramma Radar heeft 85% van de werkloze 55 plussers moeite om een baan te vinden (1). Gelukkig zijn er signalen dat het beter gaat geholpen door de sterkere economie. Groep de Mos vindt dat we nu het momentum moeten gebruiken om meer ouderen aan een baan te helpen. In Amsterdam worden 50-plussers individueel begeleid bij hun zoektocht naar een baan (2). Bijvoorbeeld door ze stimuleren om een aanvullende opleiding te volgen, waardoor een hiaat in hun vaardigheden wordt gevuld. Of door hen te koppelen aan werkgevers die openstaan voor oudere werknemers. Door maatwerk hebben vorig jaar 800 Amsterdamse 50-plussers werk gevonden en sinds het begin van dit jaar zijn meer dan 700 ouderen aan een baan geholpen, terwijl het jaar nog niet om is.

Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Het bieden van maatwerk aan werkloze 50-plussers werk dus! Daarom roep Groep de Mos het college op het voorbeeld van hun collega’s in Amsterdam te volgen”.

Groep de Mos zal bij de begrotingsbehandelingen deze week de wethouder oproepen een dergelijk project te starten. En dat moet met harde cijfers in de begroting worden weergegeven door aan te geven hoeveel 50-plussers in 2018 en verder uit de werkloosheid een baan hebben gevonden.

Aanvalsplan ouderenwerkloosheid
Eerder dit jaar diende Groep de Mos nog een aanvalsplan ouderenwerkloosheid in.
“De oproep tot meer maatwerk voor werkloze 50-plussers is hier een mooie aanvulling op”, aldus Kraft van Ermel die ook blijft pleiten voor een Haagse Ouderenambassadeur en een seniorenpardon. Kraft van Ermel: “Een lokale Ouderenambassadeur kan in nauwe samenwerking met gemeente, bedrijfsleven en andere belanghebbenden actief lobbyen voor meer banen voor 50-plussers. Een seniorenpardon moet er zijn voor ouderen die echt niet meer aan de bak komen en moeten worden bevrijd van het zinloos solliciteren. Zij kunnen beter ingezet worden als vrijwilliger of mantelzorger”.

 

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/20-05-2017/nieuwe-baan-voor-55-plussers-is-bijna-onmogelijk/

http://www.at5.nl/artikelen/174342/maatwerk-voor-werkloze-ouderen-werkt-honderden-aan-baan-geholpen