Raadslid Kraft van Ermel: ‘Neem noodkreet wijkverpleegkundigen serieus’! 

Ouderen in Nederland wonen steeds langer thuis. Om mensen thuis te ondersteunen komt de wijkverpleegkundige langs voor de thuiszorg en helpt de gemeente met het huishouden en de dagbesteding. Op het moment dat het slechter gaat en mensen op de wachtlijst komen voor een plek in het verpleeghuis, doet zich een tegenstrijdige situatie voor: juist wanneer het hard nodig is, loopt de zorg aan huis terug.

Tientallen zorgmedewerkers melden in het televisieprogramma De Monitor dat mensen, terwijl ze nog thuis wonen, in de problemen komen wanneer ze overgaan naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Vanuit die wet wordt niet alleen het verblijf in het verpleeghuis betaald, maar ook de zorg die mensen thuis nodig hebben tijdens het wachten op hun plekje in de instelling.

Minder zorg voor meer geld, want ook de eigen bijdrage die ze betalen wordt hoger zodra ze zich melden voor het verpleeghuis. Wijkverpleegkundigen en dementiespecialisten maken zich zorgen over de verslechterde zorg voor deze groep kwetsbare ouderen. Ook voor mantelzorgers is het een groot probleem. Zij raken in het moeras van zorgregels helemaal de weg kwijt.

Groep de Mos wil van het stadsbestuur weten of deze gevallen van ‘zorgval’ zich ook in Den Haag afspelen bij kwetsbare ouderen die op de wachtlijst voor een opname in een verpleeghuis en die met verminderde zorg nog thuis wonen.

“Als dat zo is, moet het stadsbestuur direct maatregelen nemen om de juiste zorg te bieden aan deze groep”, aldus Kraft van Ermel.

Lees hier onze schriftelijke vragen