Raadslid Arjen Dubbelaar vroeg afgelopen week tijdens de raadsvergadering met succes aandacht voor de rookmelder en de koolmonoxidemelder. Door een meerderheid van de Haagse gemeenteraad werden twee voorstellen van het Groep de Mos raadslid aangenomen.

Het voorstel ‘Rookmelder in huurwoningen’ vraagt het college inzichtelijk te maken welke inspanningen er gedaan worden door partijen zoals GGD Haaglanden, de Haagse woningcorporaties en Brandweer Haaglanden, dit om meer woningen voorzien te krijgen van rookmelders. Op dit moment beschikt nog maar 50 procent van de particuliere huurwoningen en 66 procent van de sociale huurwoningen over een rookmelder.

“Het percentage woningen dat beschikt over een rookmelder moet sneller omhoog. De brandweer vindt zelfs dat in ieder huis verplicht een rookmelder moet komen, dat zou ik ook graag zien, maar de landelijke politiek lijkt hier geen wetgeving voor te willen maken. Daarom wil ik dat in Den Haag de inzet, om meer woningen voorzien te krijgen, verhoogd gaat worden. Rookmelders kunnen levens redden en hebben een belangrijke rol bij het terugbrengen van het aantal slachtoffers bij een brand”, aldus Groep de Mos raadslid Dubbelaar.

Onderzoek koolmonoxidemelders
Tijdens een commissievergadering over de Haagse woningcorporaties bleek uit beantwoording op vragen van Groep de Mos dat er niet bekend is hoeveel woningen er in Den Haag voorzien zijn van een koolmonoxidemelder. Afgelopen maand verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid met als conclusie dat koolmonoxide een onderschat probleem is.

Het voorstel ‘percentage koolmonoxidemelders onderzoeken’ vraagt het stadsbestuur er bij de Rijksoverheid op aan te dringen dat er onderzoek gedaan wordt naar het percentage koolmonoxidemelders dat geplaatst is in woningen. De Rijksoverheid doet om de 3 jaar onderzoek naar hoe mensen wonen en willen wonen.

Groep de Mos raadslid Dubbelaar: “Ook voor koolmonoxidemelders geldt dat deze levens kunnen redden. Ik was verbaasd om te horen dat er helemaal geen inzicht is hoeveel mensen zo’n melder in huis hebben hangen. In de media lezen we de meest vreselijke verhalen over vergiftiging door koolmonoxide. Toen de Onderzoeksraad ook nog een rapport presenteerde dat koolmonoxide een onderschat probleem is, dacht ik hier moet wat aan gebeuren. Daarom nu mijn voorstel om dit te onderzoeken, zodat we daarna mogelijke vervolgstappen kunnen ondernemen”.