Raadslid Dubbelaar: “Geen statushouders, maar een groene bestemming”. 

De Welstands- en Monumentencommissie heeft vorig week een positief besluit genomen over het bouwplan op de hoek van het Oosteinde en de Laan van Wateringse Veld (1). Het bouwplan op het plantsoen naast de Texaco omvat een flat met twintig sociale huurwoningen. Het huidige stadsbestuur (tot 21 maart is dat VVD, CDA, D66, PvdA en HSP) wil de helft van deze woningen gebruiken voor de huisvesting van statushouders.

Groep de Mos-raadslid Arjen Dubbelaar: “Het is bijzonder teleurstellend dat de welstandscommissie drie weken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen akkoord gaat met het ingediende bouwplan. Tientallen bewoners uit Parkbuurt Oosteinde en het Hoge Veld hebben mij laten weten niet enthousiast te worden over de komst van sociale huurwoningen met een grote groep statushouders. Het plantsoen kan veel beter de groene bestemming houden. Ik blijf me inzetten om dit plan van tafel te krijgen”.

Opheldering over proces
Groep de Mos wil opheldering over de volgende stappen van het planinitiatief. De lokale politieke partij heeft begin februari vragen gesteld over het verlenen van een vergunning voor het verplanten van de bomen op het plantsoen (2). Deze vragen zijn nog niet beantwoord door het college van burgemeester en wethouders. Op dat moment had de Welstandcommissie ook nog geen besluit genomen over het bouwplan. Voor zover bekend is er op dit moment ook nog geen bouwvergunning aangevraagd.

“Het hele proces loopt bedenkelijk. Er is een vergunning verleend voor de bomen, maar het bouwplan was op dat moment nog niet door Welstand goedgekeurd. Ook stelt Welstand nu dat de tijdelijke ontsluiting van de flat aan de kant van de Laan van Wateringse Veld onlogisch is, maar gaat zij wel akkoord omdat er uitzicht is op een toegang vanaf het Oosteinde. Dit is beide gevallen onacceptabel, zijn ze gek geworden?”, aldus een geïrriteerd raadslid Arjen Dubbelaar.

“Een ontsluiting van dit bouwplan is via deze beide wegen onlogisch, dit is één van de drukste kruispunten van het Wateringse Veld en de doorstroming is nu al dramatisch. Dan worden er binnenkort ook nog 600 woningen gebouwd op het Erasmusveld. Ik vraag me af of het stadhuis hier wel rekening mee houdt”.

De vergunning voor het verplanten van de bomen op het plantsoen is verstrekt op 23 januari. Tot zes weken na dit besluit is het mogelijk om bezwaar te maken. Groep de Mos gaat wederom schriftelijke vragen stellen om opheldering te krijgen over het gehele proces, het besluit van de Welstandscommissie en de status van een eventuele bouwvergunning.

(1) Adviezen vergaderingen Welstands- en Monumentencommissie, https://www.denhaag.nl/nl/in- de-stad/wonen-en-bouwen/ welstandscommissie/adviezen- vergaderingen-welstands-en- monumentencommissie.htm

(2) Schriftelijke vragen Groep de Mos – Bouwplan statushouders in Wateringse Veld stoppen, https://denhaag. raadsinformatie.nl/modules/4/ schriftelijke%20vragen/433221

(3) Afdoening motie Verkeersonderzoek Laan van Wateringseveld, https://denhaag. raadsinformatie.nl/document/ 5157885/1/RIS293831% 20Afdoening%20motie%20% 27Verkeersonderzoek%20Laan% 20van%20Wateringseveld%27

Lees hier onze schriftelijke vragen