Raadslid Kraft van Ermel : ‘Schokkend dat Rekenkamer vaststelt dat de gemeente zich niet aan de wet houdt en dat het beleid niet effectief is’!

Het vandaag verschenen rapport over de Schuldhulpverlening in Den Haag is snoeihard over het gevoerde beleid. Aan preventie wordt nauwelijks iets gedaan, er is geen beleid voor het vroeg signaleren van mensen met schulden en nazorg is er in het geheeld niet. De belangrijkste conclusies zijn dat het beleid geen instrumenten heeft om te sturen, van effectiviteit is geen sprake en de meest onthutsende conclusie: de gemeente houdt zich niet aan de wet.

In Den Haag zijn ca 30.000 mensen met problematische schulden. Slechts 4000 weten de weg naar hulp te vinden, waarvan 1000 mensen uiteindelijk in een traject komen. Van totale doelgroep dus 3%. De kosten in 2014 waren ruim 15 miljoen Euro. De meest bizarre conclusie mede gebaseerd op onderzoek van de Hoge School Utrecht is dat de gemeente zich niet aan de wet houdt. Vooral door zich niet aan de termijnen te houden die schuldenaren het recht geven op hulp. Het is bekend dat door langdurig hulp te onthouden, schulden zich alleen maar opstapelen door incasso-, administratie- en deurwaarderskosten

Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Gelukkig is er nog een positief punt: klanten die eenmaal zijn toegelaten tot de hulpverlening zijn over het algemeen tevreden over de behandeling en werkwijze van de ambtenaren” maar dat verhindert natuurlijk niet dat over de inhoud van dit vernietigend rapport nog wat woorden worden gewijd”.

Groep de Mos / Ouderen Partij wil volgende week tijdens het debat in de Raad opheldering over de zaak.

“Het wordt tijd dat we ons eens gaan bekommeren om onze stadsgenoten die diep in de financiële problemen zitten”, aldus Kraft van Ermel. “Onder andere door veel meer in te zetten op preventie, zo voorkom je dat mensen steeds dieper in de schulden komen en er op een gegeven moment niet meer uitkomen”.