Groep de Mos doet oproep aan het stadsbestuur: ‘Bestrijd laaggeletterdheid; Heropen gesloten bibliotheken’!

Raadslid Arjen Dubbelaar: ‘Wijsmuller wilde als lijsttrekker HSP bezuinigingen op bibliotheken terugdraaien, als wethouder geeft hij keer op keer niet thuis’!

Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad wil wethouder Wijsmuller (Cultuur) donderdagavond bij de Raadsvergadering over bibliotheken aan zijn verkiezingsbelofte houden: ‘Het terugdraaien van de bezuinigingen op bibliotheken’!

“In de strijd tegen laaggeletterdheid is het sluiten van meerdere bibliotheken in Den Haag wel één van de domste acties geweest die het stadsbestuur de laatste jaren heeft ondernomen. Een aparte commissie onder leiding van Job Cohen heeft aangetoond dat sluitingen van bibliotheken leiden tot meer laaggeletterdheid, slechter onderwijs, een minder goed presenterende kenniseconomie en minder gemeenschapszin. Bovendien hebben bibliotheken een sociale functie, waarbij ouderen hun krantje kunnen lezen en jongeren, begeleid, hun huiswerk kunnen maken”, aldus Arjen Dubbelaar.

Groep de Mos gaat ervan uit dat wethouder Wijsmuller kleur bekent in het College van Burgemeester en Wethouders, daar het heropenen van de bibliotheken, net als het schrappen van het Spuiforum, één van zijn grootste verkiezingsbelofte was. Groep de Mos dient een motie in om de gesloten bibliotheken in ondermeer Bouwlust, Spoorwijk en Statenkwartier / Duinoord weer open te krijgen.

Onderzoeksmotie

Naast de oproep tot het heropenen van bibliotheken wil Groep de Mos onderzocht hebben in hoeverre de bevindingen van de Commissie Cohen in verband staan met het aantal gesloten Haagse bibliotheken.