Raadslid Lex Kraft van Ermel: Laat de Gemeente Den Haag zich aansluiten bij het onderzoek dat drie gemeenten mogen doen na de uitspraak van de Raad van State!

Al jaren veroorzaken meeuwen veel overlast in Den Haag en Scheveningen! Ze zijn brutaal, soms zelfs agressief, maken rommel en zijn prominent aanwezig met het helse kabaal dat ze produceren. Het is voor velen ook niet te begrijpen dat meeuwen een beschermd diersoort is, wat het bestrijden van overlast bemoeilijkt. Gelukkig ligt er nu een uitspraak van de Raad van State: Er mag onderzoek gedaan worden naar het bestrijden van meeuwenoverlast.

“Rustig genieten van een lekker broodje is er niet altijd meer bij, want voor je het weet kaapt een brutale meeuw het broodje uit je handen. Bij diverse viskramen wordt zelfs gewaarschuwd uit te kijken voor meeuwen terwijl men probeert te genieten van een lekker stukje vis. Naast dat ze niet alleen brutaal en soms zelfs agressief zijn, maken ze ook nog eens een hoop rotzooi”, aldus Groep de Mos Raadslid Lex Kraft van Ermel, die de vele door meeuwen opengescheurde vuilniszakken in de stad helemaal zat is. “Hele straten zijn complete vuilnisbelten door deze rondvliegende ratten”.

Eén van de oplossingen tegen de rotzooi is het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers ORAC’s en het gebruiken van gele vuilniszakken. Op veel plaatsen waar inmiddels ORAC’s zijn geplaatst is al sprake van verminderde overlast van meeuwen nu de vuilniszakken niet meer aan de straat liggen. Daar waar de ORAC’s nog niet geplaatst zijn, worden door velen de extra stevige vuilniszakken gebruikt. Helaas zijn deze vooralsnog in beperkte mate beschikbaar, alleen tijdens het broedseizoen, maar vanaf volgend jaar zal dat anders zijn. Dankzij onze aangenomen motie “gele vuilniszakken” zullen de bewoners die in gebieden wonen waar nog geen ORAC’s geplaatst zijn, het gehele jaar de gele vuilniszakken kunnen verkrijgen in plaats van alleen tijdens het broedseizoen.

Onderzoek bestrijden meeuwenoverlast nieuwe stap in goede richting 

Desondanks blijft meeuwenoverlast bestaan. Daarom reageert Groep de Mos enthousiast op de uitspraak van de Raad van State:

Drie gemeenten in ons land, te weten Leiden, Alkmaar en Haarlem, trekken gezamenlijk op om de meeuwenoverlast te beperken. Vorige week heeft de Raad van State bepaald dat deze drie gemeenten door mogen gaan met hun onderzoek om de overlast in te dammen, nadat dit in een eerder stadium stopgezet was na bezwaren van De Faunabescherming.

“Laat de Gemeente Den Haag zich aansluiten bij het onderzoek dat drie gemeenten mogen doen na de uitspraak van de Raad van State en de uitkomst daarvan uitrollen in onze eigen stad. Oplossingen tegen meeuwenoverlast zouden kunnen zijn nestbeheer, het weren en verjagen van meeuwen”, aldus raadslid Lex Kraft van Ermel, die zich hard maakt voor het inperken van de enorme overlast.

Schriftelijke vragen