Raadslid Lex Kraft van Ermel vraagt Haags college de kwaliteit van zorg van Haagse zorginstellingen te bewaken.

Eerder stelde Groep de Mos / Ouderen Partij het gemeentelijk onvermogen aan de kaak om te beslissen over bijzondere bijstand binnen de wettelijke termijnen. Dat ging over MS-patiënt Freek uit Loosduinen in WZH Nieuw Berkendael. Daarop volgde een stroom van reacties. Men vindt dat ook de zorginstelling heeft gefaald. (1)

Groep de Mos raadslid en woordvoerder zorg Lex Kraft van Ermel: “Waarom kwam de zorginstelling in Loosduinen niet op voor Freek door bijvoorbeeld kleding via de Kledingbank te regelen? Wat is de reden dat iemand met een beperkt budget waskosten moet opbrengen, kan dat niet mee met de reguliere was? En waarom gebruiken ze daar geen aangepast bestek voor MS-patiënten, waardoor morsen wordt beperkt en wassen minder vaak nodig is?”

De partij maakt zich in het algemeen zorgen over de kwaliteit van ze zorg in Haagse instellingen nu deze wederom slecht in het nieuws zijn gekomen. Voor Freek is het nu geregeld, maar hoeveel patiënten verkeren in vergelijkbare omstandigheden? Deze patiënten kunnen contact opnemen met cliëntondersteuning langdurige zorg, tel 088 – 9294040 of E-mail clientondersteuning@zorgbelang-zuidholland.nl. Hier zijn, helaas, kosten aan verbonden.

Aanvullende vragen Freek uit Loosduinen

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt ondergetekende aanvullende (2) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1. Veel verpleeg- of verzorgingshuizen hebben een linnenkamer waar kleding wordt achtergelaten, die kan worden gebruikt voor de ondersteuning van cliënten met een klein budget. Beschikt WZH Nieuw Berkendael over zo’n linnenkamer? Zo ja, waarom werd Freek niet ondersteund.

2. Een MS-patiënt heeft vaak geen goede hand coördinatie en morst regelmatig tijdens het eten. Aangepast bestek met dikke handgrepen kan veel verhelpen. Waarom gebruikt WZH Nieuw Berkendael geen aangepast bestek voor MS-patiënten?

3. In het onderhavige geval had de patiënt weinig kleding door een beperkt budget. Waarom heeft het verzorgingshuis geen initiatief genomen kleding via de Kledingbank te krijgen?

4. Extra waskosten ten gevolge van een aandoening vallen onder de kosten van verzorging met langdurig verblijf. Waarom heeft het verpleeghuis niet besloten om in dit geval geen waskosten in rekening te brengen?

5. Bent u van mening dat in het onderhavige geval WZH Nieuw Berkendael in gebreke was? Graag een toelichting.

6. Wederom is een zorginstelling negatief in het nieuws gekomen. Eerder was dat het geval bij de moeder van de Staatssecretaris van Volksgezondheid , Welzijn en Sport. Hoe garandeert u dat de kwaliteit van de zorg in Haagse verzorgingsinstellingen tot de beste in Nederland horen?

(1) ‘Verpleeghuis MS-patient ernstig in gebreke’, Ouderenjournaal, 27 februari 2016

http://www.ouderenjournaal.nl/z-holland/verpleeghuis-ms-patient-ernstig-in-gebreke/

(2) Aanvullend op RIS 291881 Afdoening termijnen bijzondere bijstand.