Ondernemers die een geldautomaat in hun winkel willen kunnen zich melden.

Tot groot verdriet van bewoners en ondernemers zijn er recent in Den Haag acht verschillende geldautomaten gesloten, onder andere in de Reinkenstraat, Tesselseplein en de Koningsstraat. Maar ook op de Dierenselaan in Rustenburg-Oostbroek.

De sluitingen zijn het gevolg van een (landelijke) stijging van het aantal ramkraken waarbij steeds vaker explosieven worden gebruikt. Die stijging brengt grote risico’s met zich mee voor mensen die naast of boven de automaten wonen.

Groep de Mos / Hart voor Den Haag maakt zich grote zorgen over het verdwijnen van de betaalvoorzieningen die nog door veel mensen worden gebruikt. De partij heeft middels schriftelijke vragen duidelijkheid gekregen over de toekomstige automaten van de grootste aanbieder, ING.

“Uit de beantwoording van onze vragen blijkt dat ING op dit moment 72 automaten in Den Haag heeft en niet voornemens is extra automaten op korte termijn te sluiten,” aldus raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos / Hart voor Den Haag. De bank heeft ook aangegeven dat op locaties waar recent een geldautomaat om veiligheidsredenen gesloten is naar mogelijkheden te kijken om op een alternatieve locatie een automaat aan te bieden.

ING geeft verder aan dat ondernemers die een geldautomaat in hun winkel willen zich kunnen melden. “Dit is goed nieuws voor ondernemers en bewoners! Wij zijn blij met deze handreiking van de bank en hopen dan ook dat winkeliers zich melden bij de bank. Door ruimte te bieden aan een geldautomaat nestelt de middenstand zich nog steviger in de wijk en dat is goed voor de leefbaarheid,” aldus het raadslid.