De Mos: ‘Molen zal verdere upgrade van Haagse grachten betekenen’

Voordat in 1868 de aanleg van het Zeeheldenkwartier begon, lagen op deze plaats boerderijen, buitens en tuinen. Maar er stonden in dit gebied, beter bekend als de polder ’t Kleine Veentje, ook diverse molens. Zo stonden er bij de Westermolens vier korenmolens. Op de voormalige Zuid-West Buitensingel (nu Zoutkeetsingel) stond ook een molen. Het is een lang gekoesterde wens, onder andere van bewoners rond De Verademing, om één van de molens in oude glorie te doen terugkeren.

“Het laten herrijzen van zo’n molen in het Zeeheldenkwartier zou ook een geweldige impuls zijn om meer mensen over de Haagse grachten te laten varen”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos, die stelt dat Den Haag Grachtenstad aan Zee door steeds meer partijen in de gemeenteraad gedragen wordt.

Peter Duivesteijn , directeur bij City Mondial en de Ooievaart, heeft het idee van een replica van één van de verdwenen molens besproken met bewoners en vindt het zelf ook een goed plan.

Groep de Mos vindt dat we in Den Haag meer moeten inzetten op het behouden van historische panden en het herstellen van Haagse grandeur.

De Mos: “De focus in deze stad is puur gericht op groei, maar te weinig op het behouden van historische beeldbepalende gebouwen. Neem in het Zeeheldenkwartier de aanstaande sloop van de Schoenmakersvakschool. Het behouden van het monumentale pand in de Crispijnstraat en het realiseren van een molen kan zorgen voor de terugkeer van grandeur in één van de oudste Haagse stadswijken”.

Schriftelijke vragen

Lees hier onze schriftelijke vragen.