Jelle Meinesz: “Levensgevaarlijk en ongelooflijk dat het college niet ingrijpt!”

Vanaf 1 oktober zouden bijna alle winkelstraten in de binnenstad voor een groot deel van de dag op slot gaan voor fietsers. Met het fietsverbod moet een einde komen aan de onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie waarbij fietsers door het winkelend publiek rijden. Een overtreding van het verbod levert een boete van 95,- euro op. Nu hebben de ondernemers te horen gekregen dat het verbod op z’n vroegst per 1 november ingaat. De winkeliers aan het Noordeinde zijn des duivels. Hart voor Den Haag/Groep de Mos eist dat wethouder van Asten zich aan zijn afspraken houdt.

“Uitstel is voor ons onacceptabel”, zegt Martijn Takes, bestuurslid van BIZ ‘Het Noordeinde’. “Maandenlang heeft de afdeling Verkeer de tijd gehad om dit te organiseren. Het is volstrekt ongeloofwaardig en wederom gestuntel van de gemeente Den Haag”, aldus Takes. Hij voegt eraan toe dat zijn achterban (194 ondernemers) middels nieuwsbrieven al lang geleden van het verbod op de hoogte gesteld is. Ook hebben ze 15.000 informatieboekjes laten maken en verspreid waarin de opening van de Biesieklette Noordeinde – die ook ruim twee jaar na de toegezegde datum pas open ging – en het aanstaande fietsverbod voor het voetgangersgebied is opgenomen.

‘Fietskoning’

Hart voor Den Haag deelt de boosheid en frustratie van de ondernemers. “De ‘fietskoning’ Van Asten toont zich hiermee een onbetrouwbare partner”, zeggen raadsleden Jelle Meinesz en Ralf Sluijs: “Ruim tien jaar zijn de winkeliers aan het strijden geweest om de, door D66 luid bejubelde, ‘shared space’ eindelijk ongedaan te maken en weer het principe ‘winkels open, fietsers lopen’ in te voeren. En dan net voor de geplande invoering krijgen ze te horen dat het toch niet doorgaat op de afgesproken datum. Vind je het gek dat mensen dan het vertrouwen in de politiek verliezen?”. “In een tijd waarin anderhalve meter afstand gehouden moet worden, racen scooters, fietsers en e-bikes door de drukke en smalle winkelstraat dwars door het winkelende publiek. Dat moet op de afgesproken datum gewoon afgelopen zijn; 1 oktober dus. De tijd van uitstel en excuses zijn echt voorbij, wij houden Van Asten aan zijn afspraak”, zeggen de raadsleden.

Ontvlechting
Raadslid Jelle Meinesz wil dat het stadsbestuur de verkeersstromen in de binnenstad beter gaat faciliteren: “Wij zijn voor zoveel mogelijk ontvlechting van het fiets- en voetgangersverkeer. Dit komt de veiligheid ten goede. Het komt nu veel te vaak voor dat fietsers en maaltijdkoeriers keihard langs het wandelend en winkelend publiek racen. Levensgevaarlijk en ongelooflijk dat het college niet ingrijpt!” Donderdag spreekt de raad over fietsen in de binnenstad.