René Oudshoorn: “Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk in Nederland?” 

Vestia levert al jarenlang energie aan ruim 800 huishoudens in Duindorp. zonder hiervoor de papieren op orde te hebben. Zo blijkt uit onderzoek van buurtbewoners in samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dit terwijl een vergunning op basis van de Warmtewet wel nodig is.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt in Nederland toezicht op de netbeheerders van de elektriciteits- en gasmarkt en op de wetten en regels op het gebied van energie. Raadslid René Oudshoorn heeft zelf onderzoek gedaan naar de vergunning van de warmtelevering door Vestia van de zeewaterwarmtecentrale, tegenwoordig omgebouwd tot WKO centrale. Deze omvouw is een gevolg geweest van de vele problemen die de zeewaterwarmtecentrale kende. Bewoners hebben een WOB-verzoek gedaan en vervolgens een jaar gewacht op informatie. Oudshoorn: “Advocatenkantoor Pels Rijcken geeft onomstotelijk aan dat Vestia warmte heeft geleverd en nog steeds levert zonder de daarvoor vereiste vergunning van het ACM. Aangesloten bewoners hebben grote maar vooral ook dure problemen met Vestia die in feite niet eens bevoegd was voor warmtelevering. Pels Rijcken geeft aan dat de gemeente hier in geen rol speelt, maar toch blijft vreemd dat een wamteleverancier jarenlang illegaal warmte aan 850 huizen in de gemeente Den Haag kan leveren, zonder vergunning. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk in Nederland?” 

Ondanks herhaaldelijke schriftelijke vragen heeft de gemeente nooit een antwoord kunnen of willen geven op de vraag waarom er nooit een vergunning is opgevraagd door de gemeente, ook al is de gemeente niet de vergunningverlener. Bewoners moeten nu naar de rechter stappen om een juridische procedure tegen Vestia te starten, terwijl die in de veronderstelling waren dat de gemeente een zorgvuldig beleid had inzake de vergunningverlening voor energie.

René Oudshoorn: “Eindelijk na lange tijd, heel veel vragen, gedraai door het college en eigen onderzoek is nu eindelijk vast komen staan dat Vestia jarenlang zonder de daarvoor benodigde vergunning van de ACM warmte heeft geleverd met de zeewaterwamtecentrale aan ca 800 huizen in Duindorp. Ook nu na de ombouw tot WKO centrale beschikt Vestia niet over een vergunning. Gedupeerde woningbezitters die voor hun warmtelevering vastzitten aan de monopolypositie van Vestia hebben forse schade geleden aan hun warmtepompen en moeten nu hun schade zien te verhalen op een illegale warmteleverancier. Ik vraag van het college deze gedupeerde bewoners tegemoet te komen en te hulp te schieten. Al heeft de gemeente hier formeel geen rol, ze heeft wel toegestaan dat Vestia jarenlang illegaal warmte kon leveren met een experimentele centrale die ook de gemeente graag zag komen maar vervolgens nooit Vestia op vergunningen heeft gecontroleerd. Iets waar je toch van uit zou mogen gaan bij een overheid”.

Betrokkene Andrew Koppert bevestigt de gang van zaken: “Als bewoner heb je recht op betrouwbare levering op redelijke voorwaarden en goede dienstverlening. De vergunning beoogt die bescherming aan bewoners te geven. Vestia had geen vergunning, de levering was onbetrouwbaar en de dienstverlening was ondermaats. Dat kan geen toeval zijn. De bewoners en de gemeente zijn door Vestia op het verkeerde been gezet. Het wordt tijd dat de gemeente met de bewoners een einde maakt aan de wanprakijken van Vestia”. 

Oudshoorn stelt raadsvragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen