Het nieuwe college opereert als incassobureau Binnen zonder Kloppen en laat burgers bloeden

In een eerste reactie op het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord stelt Hart voor Den Haag dat het een akkoord is waar alle financiële problemen op burgers worden afgeschoven.

“Het coalitieakkoord heet ‘Voor een stad die tegen een stootje kan’. Dit is geen stootje, maar een totale knock-out voor de Haagse bevolking. Er zit geen enkele creativiteit in het akkoord en richting het Rijk is het pappen en nathouden,” aldus De Mos die ziet dat het college de door het Rijk veroorzaakte problemen wél benoemt, zoals grote tekorten op Zorg, Jeugd, bijstandsverlening en het gemeentefonds, maar op geen enkele wijze doorpakt. “We zetten de lobby voort staat in het akkoord. Wat is dat voor een slappe hap na drie jaren besturen? Waar blijft de boodschap ‘geen geld, geen taken’?

Steeds meer burgers in onze stad komen niet meer rond. Hoge energierekeningen, hoge huren en hoge zorgkosten. “In plaats van lastenverlichting krijgen de inwoners van Den Haag, anders dan de VVD ons had beloofd, de ene na de andere lastenverzwaring te verwerken. De afvalstoffenheffing en rioolheffing omhoog, parkeertarieven omhoog en het voornemen om in alle wijken de auto met invoering van betaald parkeren een ordinaire melkkoe te laten zijn. Ook de OZB gaat omhoog. Dit college heeft alles weg van incassobureau Binnen zonder Kloppen,” aldus De Mos, die andere keuzes had gemaakt in een college waar Hart voor Den Haag deel van had uitgemaakt. “Het uitstellen van het vervangen van de tramrails voor de bredere trams zal ons miljoenen kunnen besparen. Ook de miljoenen verslindende duurzaamheidsplannen zouden wij bevriezen. We missen publiek-private samenwerking volledig, waardoor het Haagse bedrijfsleven nauwelijks is betrokken bij investeringen in de stad. Binnen het programma Werk en Inkomen kan er geld worden bespaard door veel meer mensen uit de bijstand aan een baan te helpen. Uit onderzoek van de Rekenkamer Den Haag bleek recentelijk dat niet duidelijk is hoe miljoenen euro’s voor jeugdzorg zijn besteed. Het is vreemd dat in het coalitieakkoord niets te lezen is over strengere kaders jeugdbeleid en op een afname van het aantal jongeren dat gebruik maakt van jeugdzorg, ”aldus De Mos, die ook een stevige kam door het subsidieregister had gehaald. “Als je ziet wat voor gekkigheid daarin staat, dan had ik daar een deel van de centen gehaald, in plaats van Jan met de Pet te laten bloeden.”

Bevolkingsgroei niet één keer genoemd

Verbolgen is Hart voor Den Haag over het feit dat het woord bevolkingsgroei niet één keer in het akkoord wordt genoemd.

“Volgens het CBS kwamen er alleen al over de periode 2010-2019 50.000 mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit naar onze stad. Voor de komende 20 jaar worden er 100.000 nieuwe Hagenaars verwacht. Het is dan niet te begrijpen dat we discussie over de demografische gevolgen niet voeren en richting het Rijk een signaal geven dat ons absorptievermogen is bereikt en dat we geen nieuwe vluchtelingen en statushouders kunnen opvangen, ”aldus De Mos, die nog steeds gaat voor het principe ‘Hagenaars eerst’ bij het toekennen van een woning.  

Constructieve oppositie

Hart voor Den Haag blijft zeggen dat de democratie geen recht wordt gedaan met het uitsluiten van de grootste partij.

“Dat kiezers massaal afhaken komt mede door het negeren van de verkiezingsuitslag. We willen daar echter niet zuur over blijven, want onze achterban en de stad verdienen een partij die positief en met een niet aflatende energie de wijken ingaat, problemen adresseert en komt met tal van initiatiefvoorstellen om bij te dragen aan het weer op koers brengen van onze stad.”